Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 18:54 |

Čović sa izaslanstvom HDZ-a BiH posjetio bolnicu u Novoj Biloj

FENA Marija Augustinovic

NOVA BILA, 21. veljače (FENA) - Dovršetak izgradnje šeste lamele u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj očekuje se u naredna dva do tri mjeseca, što će doprinijeti značajnom proširenju bolničkih kapaciteta i poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga, rečeno je u srijedu tijekom posjete izaslanstva HDZ-a BiH, predvođenog predsjedateljem Predsjedništva BiH i stranačkim predsjednikom Draganom Čovićem.

- Ova posjeta bolnici jedan je od načina da se izrazi predanost važnim projektima koji imaju posebnu, povijesnu poruku za naš narod i svakog pacijenta iz ovih krajeva. Nakon završetka građevinskih radova, moramo se pobrinuti da jedna sustavnost u funkcioniranju zdravstva, ovoj bolnici omogući nesmetano obavljanje posla, a da politika nastavi pružati logističku podršku - kazao je Čović novinarima.

Bolnicu su danas obišli i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, predsjedatelj Skupštine SBŽ-a Josip Kvasina, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje SBŽ-a Dragan Solomun, te predsjednik županijskog odbora HDZ-a BiH SBŽ-a Radoje Vidović.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara podsjetio je kako je Vlada Federacije BiH krajem prošle godine za potrebe bolnice u Novoj Biloj izdvojila 265.000 maraka.

- Izgradnja šeste lamele iziskuje velika sredstva i nadam se da ćemo i u narednom periodu, s razine Federacije BiH, uspjeti izdvojiti novac, kako bi ovaj projekt do kraja uspio i kako bi građanima osigurali što kvalitetniju zdravstvenu njegu - dodao je Čavara.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić podcrtao je kako je dovršetak izgradnje šeste bolničke lamele neophodan, kako bi bila kompletirana zdravstvena usluga za stanovnike SBŽ-a. 

- Vlada FBiH izdvojila je 265.000 maraka iz sredstava prikupljenih od privatizacije i smatram da je to od velike pomoći. Po zaključku Vlade, od privatizacije će uvijek biti odvajan jedan dio za zdravstvo, tako da ćemo i dalje voditi računa da se ovo sve kompletira, kako bi usluga za stanovnike ove županije bila dobra - istaknuo je Mandić.

Ravnatelj Bolnice u Novoj Biloj Velimir Valjan kazao je kako će ukupna vrijednost projekta izgradnje nove lamele iznositi oko dva milijuna maraka, te da će bolnici to donijeti 25 novih ležajeva, nove prostore za transfuzijsku medicinu, kao i novu dijagnostičku proceduru.

Kako je naglasio, financijska konstrukcija nije u potpunosti zatvorena, te se očekuje da u travnju bude otvoren natječaj Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

- Ovaj ured je većinom i financirao ovaj projekt i nadamo se da ćemo dobiti potrebna sredstva. Federalna i županijska vlada su, također, sufinancirale sve naše projekte, tako da je to dokaz da iz ovog projekta stoje ozbiljni ljudi i da postoji trajna briga - kazao je Valjan.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Humanitarne agencije nadaju se da će evakuirati oko 140 pacijenata iz bolnice Nasser u Gazi

Čović i Pósa: Izražena puna podrška Mađarske na putu BiH ka EU

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo