Svijet     | 22.02.2018. 09:17 |

Guterres naglasio značaj sprečavanja kriza

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 22. februara (FENA) - Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres naglasio je značaj proaktivnog pristupa sprečavanju umjesto odgovoru na krize.

- Međunarodna zajednica ulaže kudikamo više vremena i resursa na odgovore na krize umjesto na njihovu prevenciju. Moramo uravnotežiti naš pristup međunarodnom miru i sigurnosti - izjavio je Guterres u Vijeću sigurnosti tokom rasprave o ciljevima i principima Povelje UN-a u održanju međunarodnog mira i sigurnosti. 

- Naš cilj mora biti da učinimo sve kako bismo pomogli zemljama da izbjegnu izbijanje kriza koje uzimaju veliki danak u ljudskim životima. Ta vizija proteže se van ratova i sukoba, na prirodne katastrofe, krhkost društava i druge vrste stresnih situacija - kazao je čelnik UN-a.

Guterres je izjavio da je prevencija primarna odgovornost država članica, a Ujedinjene nacije su na raspolaganju da ponude podršku državama u rješavanju njihovih sporova i sprečavanju izbijanja kriza.

Ohrabrio je države članice da prihvate jurisdikciju Međunarodnog suda pravde, ključnog pravosudnog organa UN-a, i da se češće obraćaju međunarodnim sudovima i tribunalima kako bi izbjegli eskalaciju napetiosti.

 Guterres je izjavio da Povelja UN-a daje Vijeću sigurnosti ovlasti i odgovornosti na polju sprečavanja sukoba, dodajući da je u "ovom momentu hitno potrebno da Vijeće sigurnosti izvrši svoje obaveze na političkom rješenju sukoba u Siriji", prenoisi Xinhua.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Guterres pozvao na prekid vatre u Gazi i Sudanu tokom ramazana

Guterres kritikovao 'paralizu' Konferencije o razoružanju

Guterres: UNRWA je 'kičma' pomoći Gazi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom