Svijet     | 22.02.2018. 10:03 |

Muellerov tim ispituje bivšeg Trumpovog savjetnika Sama Nunberga

FENA Internet

WASHINGTON,  22. februara (FENA) - Specijalni posrednik američkog ministarstva pravde Robert Mueller danas će ispitivati Sama Nunberga, bivšeg političkog savjetnika Donalda Trumpa, u okviru istrage ruskog uplitanja u američke predsjedničke izbore u 2016. godini, saopćile su dvije osobe bliske istrazi, prenosi Reuters.

Nunberg je počeo raditi za ondašnjeg biznismena Trumpa u 2011., postajući jedan od njegovih prvih političkih savjetnika, ali je smijenjen iz republikanske predizborne kampanje u augustu 2015. uoči predsjedničkih izbora u 2016. 

Muellerov razgovor s Nunbergom dolazi otprilike sedmicu dana nakon što su istražitelji ispitivali bivšeg Trumpovog šefa osoblja Stevea Bannona. Nunberg je posjećivao Bannona u Zapadnom krilu i smatra ga bliskim prijateljem, sudeći po intervjuu za medijsku kuću Newsmax prošle godine.

Nunberg (36), također je bio saradnik bliskog Trumpovog saveznika i dugogodišnjeg političkog konsultanta Rogera Stonea.

Patrick Brackley, advokat koji će pratiti Nunberga tokom razgovora s Muellerovim timom, nije bio odmah dostupan radi komentara.

Muellerova istraga pokrenuta je i djelimično zbog nalaza američkih obavještajnih agencija da se Rusija miješala u izbore i da je njen eventualni cilj bio da pomogne Trumpu u iznenađujućoj izbornoj pobjedi nad suparnicom iz Demokratske stranke Hillary Clinton. Rusija negira te navode, a Trump tvrdi da nije bilo nikakve tajne saradnje između Moskve i njegovog izbornog štasba.

Mueller je optužio nekoliko Trumpovih saradnika i 13 Rusa. 

Nunberg je imao burne odnose s Trumpom tokom njihove višegodišnje saradnje. On je smijenjen nakon što je predizborna kampanja trajala nekoliko mjeseci zbog izvještaja Business Insidera da je postavljao rasno ostrašćene postove na Facebooku u 2007. godine.Nunberg je izjavio za Business Insider kako se ne sjeća da ih je pisao i uputio je izvinjenje.

Trump je kasnije tužio Nunberga tražeći odštetu od 10 miliona dolara, rekavši da je njegov bivši savjetnik prekršio pravila povjerljivosti.

Nunberg je naveo tokom sudskog postupka da ga je Trump optužio da je bio izvor za medijske izvještaje o svađi dvije ondašnje Trumpove savjetnice u predizbornoj kampanji, Corey Lewandowski i Hope Hicks.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mueller tvrdi da nije oslobodio Trumpa optužbe za opstrukciju pravde

Trump: Neke tvrdnje u Muellerovom izvještaju 'potpuno su neistinite'

Senat traži Mullerovo svjedočenje o izvještaju o ruskom uplitanju 23. maja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu