Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 11:24 |

Rošić: Nastojali smo u budžet ugraditi što više konstruktivnih prijedloga

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 22. februara (FENA) - Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa je nedavno pohvalila Vladu Unsko-sanskog kantona za transparentnost prilikom donošenja budžeta. Kantonalni premijer Husein Rošić ističe da je Vlada USK kada je u pitanju budžet izabrala drugačiji put od većine drugih u Federaciji.

- Sedam kantona budžet za 2018. usvojilo bez javne rasprave. Ni građani ni sindikati ni borci nisu dakle dobili priliku da iskažu svoje mišljenje i daju prijedloge u vezi sa sadržajem budžeta. Isto tako u brojnim općinama u USK budžeti su usvojeni po hitnom postupku što je, po meni, nedopustivo ignorisanje stvarnih potreba njihovih stanovnika. Vlada USK je izabrala drugi put. Organizovali smo temeljitu javnu raspravu. Saslušali smo sve konstruktivne prijedloge i nastojali smo da uvažimo što više njih – kaže Rošić u izjavi za Fenu.

 Prijedlog budžeta je, dodaje, spreman i naći će se na nekoj od narednih sjednica Vlade prije praznika.

- Iako opozicija smatra da je to samo nepotrebno trošenje vremena, za nas je veoma bitno mišljenje građana, te mislim da smo zahvaljujući njihovim primjedbama kvalitetnije rasporedili dostupna nam sredstva. U ovom trenutku budžet je spreman i on će se naći na nekoj od narednih sjednica Vlade i to još prije praznika. U međuvremenu, održane će biti dvije sjednice Skupštine USK posvećene gorućim problemima naših građana, a to su zdravstvo i obrazovanje – naglašava Rošić.

Odgovarajući na upit postoji li u Skupštini USK većina za usvajanje budžeta Rošić ističe da je Vlada koju vodi manjinska te da je jedini koalicioni sporazum potpisan sa SBB-om.

- Kao manjinska vlada otvoreni smo na podršku svih stranaka koje prepoznaju kvalitet naših rješenja i koje žele da konstruktivnim ponašanjem rade u korist građana USK. Kad malo pažljivije analizirate rad Skupštine, vidjet ćete da su i do sada materijali koje Vlada šalje u skupštinsku proceduru imali podršku svih stranaka: SDP-a, DF-a, A SDA, DNZ-a, pa i Laburista. Isto tako za budžet, s obzirom da je Vlada USK manjinska, trebat će nam podrška i drugih stranaka u Skupštini osim SDA. Ja ću narednih dana pozvati sve skupštinske stranke na konsultacije i predstavit ću im budžet koji smo pripremili. Razgovarat ćemo o njihovim eventualnim primjedbama i svakako spremni smo da ih uvrstimo u naš prijedlog – kaže Rošić i dodaje da je pripremljeni budžet dobar te da računa na podršku svih koji žele da se bave rješavanjem problema kantona, a ne politikanstvom.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Usvojen Budžet Unsko-sanskog kantona

Rošić: Vlada USK u svom mandatu uspjela financijski stabilizirati kanton

Rošić: Vršit ćemo pritisak, ali nećemo izlaziti iz okvira zakona

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!