Ekonomija     | 22.02.2018. 13:10 |

Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

Najviše stranih preduzeća u Beču se nastanilo iz Njemačke (51),  iz Švicarske i Kine ostvaren je najveći plus, odnosno devet i osam firmi više nego prethodne godine.

Ta 191 međunarodna firma ostvarila je investicije u iznosu  537,1 milion eura, što predstavlja povećanje od 86,5 posto u odnosu na 2016. godinu. Nove firme otvorile su 1.087 radnih mjesta.

Inovativni i dinamični privredni centar Beč ostvario je šestu godinu za redom rekordan broj novih stranih firmi u gradu, a u poređenju sa 2012. godinom radi se o povećanju za 61,9 odsto.

Veliku ulogu u pridobijanju stranih kompanija za lokaciju Beč ostvarila je i gradska privredna agencija Wirtschaftsagentur Wien. Njihove međunarodne aktivnosti u 2017. godini podrazumijevale su 219 dana rada u 20 stranih država i 38 gradova širom svijeta.

-Strane firme koje su se tokom prošle godine naselile u Beču najviše cijene odličnu infrastrukturu, stabilnost i sigurnost planiranja, internacionalnost, modernost i otvorenost – saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo - Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Beč pooštrava mjere u borbi protiv uličnih trkača

Inicijativa Grada Beča smanjuje otpad prouzrokovan jednokratnim posudama za hranu i piće

Beč - Prvi put u svijetu testirano miješanje vodika sa plinom u kombinovanoj elektrani

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta