Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 13:23 |

Podrška planovima Ministarstva sigurnosti BiH u segmentu zaštite i spašavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, predvođeni predsjedavajućim Sifetom Podžićem, danas su posjetili Operativno–komunikacijski centar (OKC) 112 koji funkcionira u sastavu Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH.

Tokom sastanka razgovarano je o aktivnostima Sektora za zaštitu i spašavanje i OKC-a, te su  predstavnici Komisije upoznati sa stanjem u toj oblasti, posebno s mjerama koje se poduzimaju za smanjenje rizika od katastrofa i prirodnih nepogoda u BiH.

Ukazano je na važnost uvođenja jedinstvenog broja 112 za BiH koji će u slučaju nesreća omogućiti bržu i efikasniju reakciju hitnih službi i pružanja pomoći unesrećenima.

Također, prezentirani su dosadašnji rezultati Ministarstva sigurnosti BiH o unaprijeđenju sistema zaštite i spašavanja i nabavci opreme za nadležne službe.

Naglašeno je da je nakon poplava 2014. godine u BiH  značajno poboljšan sistem zaštite i spašavanja za djelovanje u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

Kako je ocijenjeno, poboljšana je saradnja između nadležnih institucija BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, a formirane su i opremljene po dvije specijalističke jedinice i timovi za spašavanje na vodi i pod vodom, za djelovanje u slučaju hemijskih incidenata, spašavanje iz ruševina, kao i jedan tim za potragu i spašavanje, izvršeno mapiranje rizika od poplava u značajnom broju općina i gradova, izrađeni novi planovi djelovanja u slučaju nesreća u preko 30 općina i gradova, te poboljšan sistem ranog upozoravanja.

Također, istaknuta je uspješno pripremljena i izvedena civilna NATO vježba „BiH 2017“, koja je bila najobimnija i sa najviše učesnika od do sada izvedenih vježbi.  

Podžić je pohvalio aktivnosti Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH te izrazio spremnost da podrži buduće projekte i planove Ministarstva u jačanju sistema i zaštite u BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'