Svijet     | 22.02.2018. 14:32 |

UAE: Zaustaviti nasilje u Istočnoj Guti, Sirija je dovoljno propatila

FENA Internet

DUBAI, 22. februara (FENA) - Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u četvrtak su izrazili "duboku zabrinutost" zbog eskalacije nasilja i pogoršanja humanitarne situacije u regiji Istočna Ghouta u Siriji,

Emirati pozivaju na trenutno primirje i zaštitu sigurnosti civila, navodi ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE u saopćenju.

- Sirija je dovoljno propatila kroz teški sukob i sistematske napade na civile, i ne može podnijeti novo krvoproliće - navodi se u saopćenju. 

Arapska zaljevska zemlja također je naglasila potrebu omogućavanja pristupa humanitarne pomoći ranjenicima kako bi im se omogućio medicinski tretman i hrana.

Emirati ponavljaju da je jedino rješenje sirijske krize politički dogovor postignut u okviru ženevskog procesa, i apeliraju na sve strane da aktiviraju taj politički proces.

Također su izrazile duboku zabrinutost zbog stranog miješanja u situaciju na terenu, kojim se krši sirijski suverenitet i otežava se kriza, ponavljajući pozive za okončanjem krvoprolića koje razdire zemlju, njeno društveno tkivo i prijeti njenom jedinstvu.

U nedjelju su sirijske snage započele s uvodom u veliku kopnenu ofanzivu teškom artiljerijskom vatrom i zračnim udarima, dok su pobunjenici zasipali prijestolnicu Damask minobacačkim granatama, skoro paralizirajući život u istočnim kvartovima u blizini Istočne  Gute.

Kampanja sirijske vojske ima za cilj okončati prisustvo pobunjenika u Istočnoj Guti, javili su državni mediji, ali to nije jednostavan zadatak jer su pobunjenici tu utvrđeni godinama, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo