Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 16:09 |

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Jajce

FENA Marija Augustinovic

JAJCE, 22. veljače (FENA) - Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u četvrtak je obilježen Dan općine Jajce, koji se proslavlja u znak sjećanja na prvi pisani spomen grada Jajca, 1396. godine u Povelji iz Dubrovačkog arhiva. 

Čestitajući građanima 622. rođendan Jajca, predsjedatelj Općinskog vijeća Ivo Šimunović podsjetio je na period prvog spominjanja Jajca, istaknuvši da on danas predstavlja obvezu čuvanja vrijednosti iz prošlosti, ali i izgradnje dobrih odnosa u budućnosti.

- Bog nam je podario prirodna bogatstva i ljepote, a bogata i burna povijest brojne znamenitosti. Na nama je odgovornost, spram budućnosti, da svojim življenjem i djelovanjem čuvamo vrijednosti prošlosti i da ostavimo dobra djela da ih ocjenjuje budućnost. Svi zajedno možemo doprinijeti svojim primjerom, gradeći dobre odnose, te uvažavajući povijesne činjenice, tradiciju, vjeru i navike, da nam različitost bude bogatstvo, a pojedinačni uspjeh na ponos - kazao je Šimunović.

Obraćajući se vijećnicima i gostima, načelnik Općine Jajce Edin Hozan istaknuo je kako je ovo najsvečaniji dan u godini za sve stanovnike Jajca koji, kako je rekao, trebaju biti ponosni na svoj grad.

- Osim toga što imamo prirodne ljepote, Jajce ima i posebno povijesno značenje. Ono što nam je povijest podarila, trebamo čuvati i voljeti. Zbog svega toga imamo i zadatak da budućim generacijama učinimo da njihovo opredjeljenje bude upravo ostanak u ovom gradu. Sklapajući prijateljske veze s gradovima, od istoka do zapada, pokazujemo da je naše opredjeljenje otvaranje, suradnja, stvaranje prijateljstava i razmjena iskustava. Znamo da naša zemlja ide ka Europi, to je i naš put - istaknuo je Hozan.

Na svečanoj sjednici, potpisana je i povelja o bratimljenju s predstavnicima češkog grada Kutna Hora, a zaslužnim pojedincima uručena su priznanja.

Kako je poručeno sa svečanosti, brojni putopisci su, kroz stoljeća, bilježili svoj boravak u Jajcu s neskrivenim oduševljenjem.

Još od Evlije Čelebije koji 1631. govori da se grad uzdiže do nebeskog svoda, preko austrougarskih slikara i fotografa, Jajce je sa svojim prirodnim okruženjem uvijek predstavljalo nenadmašnu umjetničku inspiraciju.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Pivić: Jačanje sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara je u fokusu Vlade ZDK

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo