Ekonomija     | 22.02.2018. 16:29 |

Ministarstvo poljoprivrede RS-a odbacuje navode ministra Šarovića

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 22. februara (FENA) – Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede republike Srpske (RS) danas su odbacili navode ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića u vezi problema izvoza voća u Rusku Federaciju.

U saopćenju podsjećaju da je upravo to ministarstvo prvo reagovalo i brisalo iz Evidencije izvoznika firmu i sve kooperante firme koja je izvršila reeksport jabuka porijeklom iz Poljske u Rusku Federaciju.

Inspektorat RS-a je, kako dodaju, izvršio sve inspekcijske kontrole uključenih subjekata sa područja tog bh. entiteta, a izvještaji o izvršenim kontrolama su dostavljeni i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i MUP-u i Tužilaštvu RS-a s ciljem provođenja daljnje istrage.

-Nameće se pitanje zašto ministar Šarović proziva RS, ako se zna da je mjesto utovara sporne pošiljke u Federaciji BiH, da je Vanjsko-trgovinska komora BiH izdala „forma A“ obrazac, kao dokaz o porijeklu robe iz BiH, a da je fitosertifikat izdat u Brčko Distriktu BiH. Također, čudno je da ministar Šarović nema informacije da na osnovu Pravilnika koji je donijela Uprava za zaštitu zdravlja bilja pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, od 2011. godine uvoz voća i povrća ne podliježe pregledu fitosanitarne inspekcije, što je problem na koji institucije RS-a stalno ukazuju – tvrdi se u saopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Također se dodaje da je podjela nadležnosti u oblasti poljoprivrede i vanjske trgovine jasno definisana Ustavom BiH i Ustavom RS-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo