Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 19:24 |

Bez dogovora o reformi Izbornog zakona BiH, pregovori će biti nastavljeni

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Na pregovorima koji su danas održani u Sarajevu između predstavnika parlamentarnih stranaka iz FBiH i međunarodne zajednice o reformi Izbornog zakona BiH nije postignut dogovor. 

Šefik Džaferović iz SDA rekao je novinarima nakon sastanka da je razgovarano o izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH, Predsjedništvo BiH, Grad Mostar i o provođenju odluka Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ali da nije pronađeno rješenje.

- Pregovori će biti nastavljeni uz podršku Evropske unije i SAD-a - rekao je Džaferović i dodao da nisu usvojeni nikakvi konkretni zaključci.

Borjana Krišto iz HDZ-a navela je da je dogovoreno da razgovori o Izbornom zakonu budu intenzivirani u smislu dostavljanja prijedloga i traženja zajedničkih rješenja.

Damir Bećirović iz DF-a izjavio je da je najviše razgovora bilo o izborima za Grad Mostar i Dom naroda Parlamenta FBiH, te da su izneseni prijedlozi koje ća na narednim sastancima pokušati usaglasiti.

Damir Mašić iz SDP-a istakao je da su stajališta prilično različita i da je pitanje koliko se može uraditi budući da vrijeme ističe, posebno ako se rješenja budu tražila kako odgovara samo "određenoj političkoj stranci". 

- Mi nećemo učestvovati u stvaranju privida i farse dok se u pozadini pokušavaju uraditi neke druge stvari - kazao je Mašić.

Damir Arnaut iz SBB-a naglasio je da na ovim sastancima niko ne treba iznositi liste želja već da treba raditi na iznalaženju kompromisnog rješenja.

Datum održavanja narednog sastanka bit će određen naknadno.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Schmidt: O nadležnostima Centralne izborne komisije BiH se ne može pregovarati

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Trivić: Narodni front neće podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'