Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 21:36 |

Zvizdić: Što se brže budemo dogovarali unutar BiH , naš put u EU će biti brži

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Što se tiče Vijeća ministara BiH, visoke dužnosnike Evropske unije naredne sedmice dočekujemo sa vrlo pozitivnim informacijama i rezultatima jer smo u međuvremenu završili sve naše obaveze iz evrospke agende BiH, izjavio je večeras predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U BiH tada bi trebali doći visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, komesar EU za proširenje Johannes Hahn i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Zvizdić je gostujući u Dnevniku D Federalne TV kazao da se radi o velikim  prijateljima BiH i zapadnog Balkana, dodajući da ih dočekujemo na jedan kredibilan, ozbiljan i odgovoran način.

- Oni dolaze s pozitivnim porukama, a prva i najvažnija je da su vrata EU otvorena i za BiH, ali i za region zapadnoga Balkana što je izuzetno važno jer članstvo i proces pristupanje EU donose za naš region dvije važne stvari - mir stabilnost i u konačnici ekonomski prosperitet. Njihova poruka će biti da se na neki način izbjegava radikalna retorika, da se pokušamo dogovoriti unutar BiH, da prihvatimo evropske normative i standarde, da prihvatimo evropske vrijednosti i da, što se brže budemo dogovarali unutar BiH, naš put ka članstvu u EU će biti brži - izjavio je Zvizdić.   

Zvizdić je napomenuo da u principu ne postoje datumi koji su precizirani za bilo koju zemlju zapadnog Balkana, te da su u skladu s trenutnom dinamikom evropskih integracija, Srbija i Crna Gora nekoliko koraka ispred drugih zemalja zapadnog Balkana. Međutim, najvažnija poruka Startegije o proširenju koju je nedavno objavila EU, naglasio je Zvizdić,  jeste da svaka zemlja u skladu sa svojom dinamikom može da bude brža od ostalih zemalja.

-  Dakle, može BiH u tom procesu da pređe zemlje koje su u ovom trenutku ispred nje i to je ustvari naša najveća šansa.  Ukoliko budemo radili brzo, to znači da možemo preuzeti i lidersku poziciju - dodao je Zvizdić.      

Naveo je da je vrlo vjerovatno da će Evropska komisija nakon predaje Upitnika zatraži dodatna pojašnjenja zbog toga što je to dosad bila praksa i za svaku od zemalja u našoj regiji kojima je EU poslala dodatna pitanja ili zatražila pojašnjenja.

- Ono što je bitno jeste da imamo veoma dobro uhodan i u praksi utemeljen Mehanizam koordinacije koji će nam pomoći da i na dodatna pitanja odgovorimo brzo i efikasno - dodao je Zvizdić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

EU spremna da uvede sankcije osobama umješanim u maltretiranje i smrt Navaljnog

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti