Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 12:10 |

U Banjoj Luci međunarodna konferencija o evropskoj perspektivi BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23. februara (FENA) - U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je u Banjoj Luci počela međunarodna ministarska konferencija o evropskim integracijama BiH i zemalja regiona.

Konferenciju je otvorio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je naglasio da je za BiH evropska perspektiva preduslov mira, stabilnost i prosperiteta te vjeruje da po ovom pitanju postoji visokog stepen saglasnosti u BiH.

Ivanić je istakao da je, nakon migranske krize i Bregzita, došlo do istinske promjene i da je Evropa sada mnogo čvršće opredjeljenja ka evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana.

Za BiH je, kaže, važan i drugi aspskt - opšta stabilnost u regionu. Cilj BiH je, stoga, dodao je, da se poprave odnosi u regionu.

Ova konferencija se održava, kako je naveo Ivanić, u vrijeme kada BiH treba da preda odgovore na Upitnik Evropske komisije, na kojima se malo duže radilo, ali se pokazalo da se bez obzira na veliki broj institucija može dovesti do kraja taj posao, kada se uvažava mehanizam koordinacije i kada postoji dobra volja.

Ukazao je da u ovoj izbornoj godini ima nekoliko dilema, među kojima i Izborni zakon BiH.

-Do nas samih je koliko ćemo uspjeti ispuniti obaveze koje su nam date i koje ćemo imati u narednom periodu - zaključio je član Predsjedništva BiH iz RS-a.

Početak sesije posvećen je ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti.

U okviru sesije uvodna izlaganja će imati ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar evropskih integracija Republike Srbije Jadranka Joksimović i član Evropskog parlamenta i izvjestilac za BiH Cristian Dan Preda.

Na sesiji će se obratiti prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS Branislav Borenović i predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Nakon obraćanja planirana je razmjena mišljenja s ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'