Kultura     | 23.02.2018. 13:41 |

Čović: Zaštitimo arhivsku građu radi svoje djece (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović prilikom današnje posjete Arhivu Bosne i Hercegovine, koji je prošle godine proslavio 70 godina postojanja, poručio je da treba raditi na očuvanju arhivske građe kako bi djeci mogli pokazati to ogromno bogatstvo BiH.

- U današnjem razgovoru sa Čovićem dobili smo podršku Predsjedništva BIH za učešće Arhiva BiH na projektu "Dijalogom za budućnost UNESCO-a“, kojim tražimo od UNESCO-a donatorska sredstva za izgradnju najmodernije čitaonice u BiH koja će biti na usluzi domaćim i stranim istražiocima sa stručnim kadrom i opremom - izjavio je direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepić nakon sastanka.

Simbolično Čović je obišao prostor namijenjen za izgradnju navedene čitaonice u Arhivu BiH, dok su ga uposlenici informirali o posljednjim izloženim postavkama arhivske građe.

- Šteta je što više vremena ne provodimo ovdje. Želim vam biti pri ruci i drago mi je da sam ovdje dio jednog velikog projekta i da ovu građu zaštitimo za svoju djecu, koja je ogromno kuturno i civilizacijsko bogatstvo. Znam da ćemo u proračunima teško odvojiti značajnija sredstva za nadolazeće zahvate, ali toliko interesa imamo od svih međunarodnih institucija da upravo zaštitimo građu koja ne svjedoči samo BiH, već cijelom svijetu - rekao je Čović.

Izrazio je ohrabrenje da Arhiv BiH može imati i više uposlenika kako bi se očuvala građa, a tokom ove i iduće godine, kako kaže, treba pokušati sve prostorije na ovom lokalitetu dovesti na razinu da se izbjegne rizik ugrožavanja građe.

Direktor Klepić ukazao je da Predsjedništvo BiH intenzivno prati rad Arhiva na međunarodnoj sceni.

-  Postoji niz protokola i memoranduma s ostalim nacionalnim arhivima zemalja u okruženju i zemljama koje su važne za historiju BiH. Predsjedništvo je svaki put stalo uz nas, na čemu se najsrdačnije zahvaljujem - poručio je Klepić nakon što je Arhiv BiH posjetio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1489/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1gcD3hL-sfiu1fkjpK2Ftb6C3lOqHxzol?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čović čestitao izbornu pobjedu predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću

Čović i Pósa: Izražena puna podrška Mađarske na putu BiH ka EU

Čović boravio u radnom posjetu Novom Travniku: Ubrzanje procedure za dodjelu statusa grada

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana