Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 15:53 |

Šepić: Spriječiti Čovićev pokušaj uvođenja nacionalnog apartheida i segregacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Nezavisni blok (NB) smatra da, medijske informacije o tome da bi članovi Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) u narednim danima trebali donijeti odluku o određivanju broja delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih u Dom FBiH, treba uzeti vrlo ozbiljno u obzir.

NB posebno zabrinjavaju informacije o tome da će CIK razmatrati dva prijedloga, "koja u suštini omogućavaju Draganu Čoviću i HDZ-u BiH potpunu kontrolu u Domu naroda FBiH, te da se ova institucija, koja je pod očitim političkim uticajem, želi staviti iznad ustava i zakona".

- U 'radnom materijalu' CIK-a, nema mjesta za Hrvate iz Tuzle, Krajine, Sarajeva, ali nema ni mjesta za Bošnjake iz Hercegovine, iz SBK nema mjesta za Srbe… Dragan Čović i njegov HDZ već duže vremena pokušavaju da pod paskom konstitutivnosti nametnu segregaciju i nacionalni apartheid u Bosni i Hercegovini - navodi NB u saopćenju za javnost.

Istovremeno, ističe da sudovi za ljudska prava, kao i presude međunarodnih i domaćih sudova nalažu upravo suprotno - da svako ima pravo biti biran na prostoru čitave države, a da se spomenutim prijedlozima uvode dodatne zabrane i trajne podjele, što je neprihvatljivo za svaku političku stranku koja želi demokratsko i otvoreno društvo.

- Čović, uz podršku Milorada Dodika, putem političkog uticaja na CIKBiH želi na neustavan i neprihvatljiv način zaobići ustave i zakone u Bosni i Hercegovini i nametnuti diskriminatorski model popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. CIK je politička marioneta Dodika i Čovića, a njihovi partneri u vlasti SDA i SBB, razmišljajući samo o raspodjeli fotelja i privatnim interesima, nisu učinili ništa kako bi institucije stavili u funkciju interesa građana - izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

Dodao je da će Nezavisni blok u Parlamentu BiH poduzeti sve radnje kako bi zaustavili ovaj nedemokratski udar na prava svih građana i naroda u našoj državi.

- Mi kao novi politički projekat imamo za cilj da omogućimo jednaka prava svima na cijelom prostoru zemlje, a ovim 'radnim materijalom' Čovićev HDZ diskriminira ljude koji su tokom rata već doživjeli veliku nepravdu. Pozivamo i ostale demokratske stranke i međunarodnu zajednicu da se spriječi ovaj pokušaj uvođenja nacionalnog apartheida i segregacije - kazao je Šepić, saopćeno je iz Pres-službe NB-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom