Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 15:32 |

UNICEF i USAID: Prve tri godine presudne za razvoj djetetovog života

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 23.februara (FENA) - Udruženje EDUS-Edukacija za sve u saradnji sa UNICEF- om i USAID-om održava dvodnevnu edukativnu konferenciju stručnog kadra o temi “Unapređenje servisa rane intervencije u BiH”.

Radi se o prvom naučnom instrumentu razvijenom na području Balkana namijenjenom za praćenje ranog rasta i razvoja djece, te odstupanja u razvoju.

Tokom prvog dana konferencije predstavljena je pilot studija efikasnosti idejnog koncepta Sistema centara za rani rast i razvoj nastalog kroz multisektorsku saradnju resornih ministarstava, UNICEF-a i EDUS-a.

 - Svi znamo dobro da će dijete imati sretniji i bolji život ako se dijagnoza ranije uspostavi. Cilj današnjeg okupljanja je da se dobiju što tačnije, relevantnije informacije i razultati za uspostavljanje dijagnoze kod djece – kazao je direktor Misije Američke agencija za međunarodni razvoj u BiH (USAID) Peter Duffy.

Dodao je da sv trebaju znati da su prve tri godine razvoja djeteta najvažnije za njegov daljnji život.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Geeta Narayan istakla je da je nužno da se kroz kvalitetne usluge ranog rasta i razvoja pomogne djeci da uče, da rastu uz adekvatnu stimulaciju, te da kod one djece kod koje se otkriju poteškoće da adekvatna podrška.

Istakla je da je vrlo važno, da bi se djeca sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u razvoju, normalno uključila u društvo, potrebno jednako raditi sa roditeljima, sa djecom, pedagozima i  cijelim društvom.

 - Trebamo raditi sa svim segmentima u društvu, ne samo s pojedincima – kazala je Narayan.

Mišljenja je da svi trebaju učiti i svi trebaju biti educirani da bi se napravio korak naprijed i djeca uključila u društvo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Predstavnici Brčkog i UNICEF-a razgovarali o poboljšanju položaja djeca

UNICEF upozorava da bi deseci hiljada djece u Sudanu mogli umrijeti od pothranjenosti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom