Svijet     | 23.02.2018. 20:38 |

Vučić: Srbija će dati sve od sebe da ispuni sve kriterije za ulazak u EU

FENA Ivana Banovic

BEOGRAD, 23. veljače (FENA)  -  Srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Sofiji  kako će Srbija dati sve od sebe da ispuni sve kriterije za ulazak u EU, ocijenivši kako za tu zemlju postoji dodatni uvjet, a to je rješavanje problema s Kosovom.

To svi znaju i nije nikakva tajna da je najveća prepreka na putu Srbije ka EU pitanje Kosova, kazao je Vučić.

- Mi ćemo nastaviti s dijalogom i pokušavat ćemo da dođemo do kompromisa. Hoćemo li u tome uspjeti, ne ovisi samo od jedne strane jer je za svaki kompromis potrebna suglasnost i volja najmanje dviju, a ponekad i više strana - rekao je Vučić je u zajedničkom obraćanju medijima s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim kojem je zahvalio na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na europskom putu.

Dodao je kako je potrebno dati sve od sebe, ali i da i jedni i drugi izgube ponešto, da jednako budu nezadovoljni, kako bi se do rješenja došlo - ako je to moguće.

- Ako neko misli da je rješenje u tome da Srbija sve izgubi, a da svi drugi sve dobiju, da budu zadovoljni, a Srbija da bude nezadovoljna i ponižena - mi smatramo da tu rješenja neće biti. Zato i jesmo za kompromis i zato smo zahvalni predsjedniku Radevu što želi da čuju i ideje Srbije i probleme i izazove s kojima se suočavamo - naglasio je Vučić, prenose beogradski mediji. 

Podcrtao je kako je Srbija za nastavak dijaloga u Bruxellesu i kompromis, ali samo ako se čuje i njezina strana.

Naveo je da će za nekoliko dana reći i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru kako je za kompromis potrebno da se čuje i Srbija te da se nada kako će to u EU razumjeti.

 - (...) Dakle, da to ne budu unaprijed određena rješenja koja su već sami donijeli, već da čuju i Srbiju, jer samo na takav način može doći do rješenja i samo na takav način može doći do kompromisa -  ustvrdio je Vučić te dodao da je za Srbiju prijem u članstvo EU 2025. godine ambiciozan cilj.

Srbijanski predsjednik istaknuo je kako podržava inicijativu bugarskog predsjednika Radeva da dođe do konačnog pomirenja dva naroda, poručivši kako će biti riješeni svi problemi bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo