Regija     | 23.02.2018. 20:59 |

Alaburić: Haški tribunal bio je svojevrstan eksperiment

FENA Agencije

ZAGREB, 23. veljače (FENA) - Odvjetnica Vesna Alaburić koja je na Haškom tribunalu branila generala Milivoja Petkovića kazala je da je osnutak ad hoc suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi bio svojevrstan eksperiment, pri čemu se po prvi put sudilo svim zaraćenim stranama.

 "Kao braniteljica generala Petkovića morala sam zaboraviti sve što znam o kaznenom pravo i uči u jedan drugačiji svijet pravila", rekla je Alaburić na znanstvenom skupu "Pouke Haškoga tribunala: što se htjelo, a što se postiglo?", u petak održanom u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

 Istaknula je da ne postoji dokaz da su politički čelnici Hrvata u BiH planirali počinjenje zločina i da su zločinačkim sredstvima htjeli ostvariti neki politički cilj. Po njenom mišljenju, u međunarodnom sudovanju važno je načelo jednakopravosti, kako ono ne bi bilo rezultat odnosa moći na međunarodnoj sceni, priopćio je HAZU, javila je Hina.

 "Pouka djelovanja Haškog tribunala treba biti pravedno i učinkovito kažnjavanje počinitelja teških kaznenih djela u oružanim sukobima i ratovima, kao i suzbijanje sprečavanje i obeshrabrivanje potencijalnih počinitelja zločina", kazao je akademik Davorin Rudolf, dodavši da oko osnutka i djelovanja Haškog tribunala postoje mnoge dvojbe. 

 "Pitanje je, među ostalim, zašto Vijeće sigurnosti nije u Statut Haškog tribunala stavilo i zločine protiv mira i zašto Tribunal nije podigao optužnice za agresiju protiv većine nespornih protagonista ratova, u dijelu Predsjedništva Jugoslavije i srpskom političkom vrhu", ustvrdio je Rudolf.

 Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, istaknuo je važnost satisfakcije žrtvama zločina i kazao da Haški tribunal nije sudio narodima, skupinama i političkim projektima, nego pojedincima. Upitao je što su hrvatski ministri pravosuđa u 18 godina, nakon prvostupanjske presude Tihomiru Blaškiću, učinili da se umanji teza o međunarodnoj upletenosti Hrvatske u ratni sukob u BiH.

 Čičak je upozorio je da je na djelu novi model ratovanja koji treba kontrolirati kako svijet ne bi srljao u propast. Podsjetio je na riječi pape Franje da je Treći svjetski rat već počeo, a da se zasad vodi putem medija, istaknuo je HAZU.

 Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović kazao je da se Haški tribunal ponajmanje bavio utvrđivanjem kaznene odgovornosti, a da se više se bavio pitanjima povijesti.

 "Tu ovlasti si je sud prisvojio. Sudovi nisu najbolja mjesta za utvrđivanje povijesti, niti pouzdana historiografska oruđa. Haškom tribunalu zadaća nije bila utvrditi istinu jer je model kaznenog postupka bio anglosaksonskog tipa, kroz sučeljavanje optužnice i obrane, pri čemu se glas žrtve ne može dovoljno glasno čuti, niti na odgovarajući način utvrditi materijalna istina", kazao je Derenčinović. Haškom tribunalu pritom je predbacio primjenu načela zapovjedne odgovornosti u najekstenzivnijem obliku, priopćio je HAZU.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'