Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 24.02.2018. 12:46 |

Većina Bugara protiv ratifikacije Istanbulske konvencije o nasilju u porodici

FENA Internet

SOFIJA, 24. februara (FENA) – Oko tri četvrtine Bugara protivi se ratifikaciji Istanbulske konvencije protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, rezultat je istraživanja agencije Sova Harris, prenosi BTA.

U telefonskoj anketi provedenoj od 8. do 10. februara učestvovalo je 828 odraslih osoba, rekao je vlasnik agencije Sova Harris, Vasil Tončev, na konferenciji za medije u petak.

On je kazao da vjerovatno preko 99 posto ispitanika nije ni pročitalo taj dokument, niti su se informisali o njemu putem medija.

Istraživanje je također pokazalo da je 22 posto ispitanika svjedočilo nasilju u porodici, 61 posto žrtava nasilja u porodici je pokušalo samo riješiti problem, 24 posto nije učinilo ništa po tom pitanju i 22 posto je razgovaralo o tome s drugim članovima porodice.

Samo 12 posto je prijavilo incident policiji, a zanemariv broj slučajeva je završio pred sudom.

Anketa je pokazala da 94 posto odraslih Bugara smatra da je nasilje nad ženama nedopustivo, a 95 posto isto smatraju za nasilje nad djecom.

Bugarska ne bi trebala priznati „treći“ ili „ostali“ spol, smatra 73,5 posto ispitanika. Priznavanju istospolnih brakova se protivi 70 posto ispitanika.

Samo 11 posto ispitanika vjeruje da će ratifikacija Istanbulske konvencije pomoći u borbi protiv nasilja nad ženama i djecom.

Trideset posto ispitanika misli da će ratifikacija te konvencije dovesti do priznavanja „trećeg spola“, legalizacije istospolnih brakova i podizanja djece od strane istospolnih parova.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu