Magazin     | 26.02.2018. 08:20 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. veljače (FENA) - 

- 1154. Umro Herman Dalmatin, najstariji hrvatski znanstvenik i filozof svjetskog ugleda. Proučavao je i astronomiju, astrologiju, matematiku. Bio je važan posrednik između europske i islamske znanosti i filozofije 12. stoljeća te je radio na prvom europskom prijevodu Kurana na latinski jezik.

- 1725. Rođen Nicolas-Joseph Cugnot, francuski inženjer koji je konstruirao prvo vozilo na samostalan pogon. Bio je to prvi automobil na svijetu.

- 1802. Rođen Victor-Marie Hugo, francuski romanopisac, pjesnik, esejist, dramaturg i aktivist za ljudska prava. Poznat je po romanima "Jadnici" i "Zvonar crkve Notre-Dame". 

- 1815. Napoleon Bonaparte pobjegao iz zatočeništva na Elbi, na koju je dospio nakon što su ga saveznici po prvi put porazili i svrgnuli s prijestolja. Isplovio je na francuskoj Azurnoj obali i krenuo prema Parizu i ponovno preuzeo carsku vlast. Vladao je 100 dana, a konačno je poražen kod Waterlooa i zatočen na otoku Sv. Helena, gdje je i umro.

- 1829. Rođen Levi Strauss, njemačko-američki industrijalac, tvorac jeansa i osnivač jedne od najpoznatijih tvrtki na svijetu, Levi Strauss & Company.

- 1857. Rođen je Emile Coue, francuski psiholog i farmaceut koji je osmislio tzv. Courovu metodu, psihoterapijsku samopomoć baziranu na optimističnoj autosugestiji, odnosno samohipnozi.

- 1870. U New Yorku je za javnost otvorena prva pneumatska podzemna željeznica u SAD-u. Jedan jedini tunel koji je imala bio je dug oko 100 metara pa ga je javnost koristila tek kao zabavnu vožnju do 1973. godine kada je zatvorena.

- 1903. Umro Richard Jordan Gatling, izumitelj mitraljeza, jednog od najsmrtonosnijih oružja u povijesti. Zanimljivo je da je mitraljez napravio na osnovu svog ranijeg izuma - stroja za sjetvu.

- 1932. Rođen Johnny Cash, slavni američki glazbenik, nazvan i "čovjek u crnom" jer je na nastupima često nosio crnu odjeću. Proučavao je Bibliju, i osobno je napravio glasovnu snimku cijelog Novog zavjeta. Napisao je i roman "Čovjek u bijelom" o životu sv. Pavla, koji je postao bestseller.

- 1935. Robert Watson-Watt je pokraj engleskog Daventryja proveo demonstraciju poznatu pod imenom Eksperiment iz Daventryja koji je direktno prethodio stvaranju radara u Velikoj Britaniji.

- 1954. Rođen Recep Tayyip Erdogan, turski političar, predsjednik stranke AKP, bivši premijer i trenutni predsjednik Republike Turske.

- 2002. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bruxellesu postavio britanskog političara lorda Paddyja Ashdowna za novog visokog predstavnika u BiH umjesto Wolfganga Petritscha.

- 2002. U Srbiji ukinuta smrtna kazna, primjenjivana od nastanka moderne države 1804. godine. Posljednje pogubljenje, streljanjem, izvršeno je 14. veljače 1992. godine.

- 2004. U zrakoplovnj nesreći kod Mostara poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski i njegovi suradnici koji su zajedno s njim putovali na Međunarodnu konferenciju o investiranju.

- 2007. Međunarodni sud pravde u Haagu donio je oslobađajuću presudu za Srbiju i Crnu Goru u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da nema odgovornosti za genocid u Srebrenici, ali da postoji odgovornost jer genocid nije spriječen te što nisu kažnjene osobe optužene da su genocid počinile.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta