Regija     | 26.02.2018. 10:02 |

U Hrvatsku stigao val polarne hladnoće, minusi diljem zemlje

FENA Ivana Banovic

ZAGREB, 26. veljače (FENA) - U Hrvatsku je stigao val polarne hladnoće, a diljem zemlje uključio se meteoalarm.

Najhladnije je u Gospiću koji se jutros probudio na -12 stupnjeva, zatim slijede Križevci, Bjelovar, Otočac, Ogulin i Varaždin -11. U Zagrebu je jutros u 6 sati izmjereno -10 stupnjeva, u Rijeci -6, a u Puli -4 stupnja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke vezano za zaštitu od velike hladnoće. Posebno upozoravaju kronične bolesnike, djecu i starije osobe. Napominju da treba izbjegavati izlazak rano ujutro i kasno navečer. Obvezni su kapa, šal i rukavice. Također se preporučuje da se na otvorenom ne ostaje dugo, prenosi HRT. 

Zbog vremenskih nepogoda Hrvatska vojska na raspolaganje je stavila 1.000 vojnika. Dosad ih je angažirano oko 400 od Gospića i Korenice do Karlovca i Delnica. Za čišćenje snijega imaju 40 strojeva.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja savjetuju da škole na područjima zahvaćenima snježnim nevremenom same procijene hoće li održati nastavu ili neće. 

Temperature će sljedećih dana biti još niže. Zato su se veliki gradovi pobrinuli da beskućnicima osiguraju mjesto u prenoćištima. 

Problema ima i u prometu. Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno. Vozačima se savjetuje da ne idu na put ako ne trebaju. 

Međutim, usprkos svim upozorenjima, zabilježene su informacije o povećanom broju prometnih nesreća, slijetanju automobila i autobusa s cesta, prevrtanju cisterni pa i teškim sudarima s ljudskim žrtvama. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo