Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 26.02.2018. 14:32 |

U Tuzli otvorena izložba 'Između dvije imperije' Zemaljskog muzeja BiH

FENA

TUZLA, 26. februara (FENA) - Izložba fotografija "Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topića 1885. – 1919." iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine otvorena je danas u Ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli, gdje je predstavljena i istoimena fotomonografija.

Postavka, koja predstavlja izbor najzanimljivijih, uglavnom neobjavljivanih Topićevih fotografija, realizovana je u organizaciji JU Centar za kulturu Tuzla, Grada Tuzla i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. 

Vršilac dužnosti direktora Zemaljskog Muzeja BiH Mirsad Sijarić istaknuo je da je riječ o prvom gostovanju ove izložbe izvan Sarajeva, navodeći da je Grad Tuzla veoma bitan jer pomaže Zemaljski muzej BiH već dvije godine.

Na izložbi je prikazan izbor fotografija iz zbirke više od 6.000 fotografija Františeka Topića, bivšeg uposlenika Zemaljskog muzeja BiH.

- Na fotografijama je ono što je on zabilježio od kraja 19. stoljeća do pred Prvi svjetski rat i  savršen je prikaz života u tom vremenu. Odlična je materija za izučavanje običaja, nošnji, arhitekture i promjena koje su se desile periodu nakon odlaska Osmanskog carstva i ulaska BiH u Austro-Ugarsku monarhiju - kaže Sijarić.

Promotor fotomonografije "Između dvije imperije" Ahmed Burić ocjenjuje da je ova knjiga svojevrsna fotografska hronika austrougarskog bivanja u BiH, napominjući da je Topić bio prvi arhivar i bibliotekar Zemaljskog muzeja BiH.

Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović smatra da je Zemaljski muzej BiH čuvar svih dokaza o kontinuitetu državnosti BiH.

Dodao je da se iz budžeta Grada Tuzla već tri godine izdvaja 70.000 KM za državne institucije kulture.

Zemaljski muzej  BiH, kako ističu organizatori, upriličio je ovu izložbu u znak zahvalnosti Tuzlacima za podršku.

Posjetioci će moći pogledati postavku do 10. marta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu