Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 14:55 |

Čović na zasjedanju Vijeća za ljudska prava razgovarao s komesarom al Husseinom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26.februara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se s visokim komesarom UN za ljudska prava Zeidоm Ra’adom al Husseinom, te je tom prilikom al Hussein izrazio dobrodošlicu i pozdravio obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Čovića na sesiji na visokom nivou 37. zasjedanja Vijeća za ljudska prava.

Al Hussein je pokazao visok nivo upućenosti u problematiku izbornog zakonodavstva u BiH, te potrebu da se kroz uključiva rješenja osigura ravnopravnost svih grupa i pojedinaca u političkom životu BiH, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Kazao je da je potrebno mijenjati političku kulturu, koja će donijeti više razumijevanja i tolerancije.

Čović je naglasio da su u ovom trenutku izmjene Izbornog zakona pitanje svih pitanja, posebno jer su odluke Suda u Strasbourgu, ali i odluke Ustavnog suda BiH usko povezane s problematikom zaštite ljudskih prava, osobito prava manjinskih zajednica za sudjelovanje u političkom životu.

Također je istakao značaj donošenja izmjena Izbornog zakona koje neće biti u suprotnosti s relevantnim odlukama i u kojima će se naći odgovarajući balans građanskog i etničkog.

Zajednički stav je da se treba boriti protiv govora mržnje i neodgovorne političke retorike koja ne doprinosi pomirenju.

Na taj način BiH treba poslati snažnu poruku cijelom svijetu da se izbjegnu opasne tendencije koje ugrožavaju mir i doprinose negativnom ambijentu koji ugrožava ljudska prava, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predsjedništvo DF-a pozvalo zastupnike 'Trojke' da ne izaberu Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjørn Arild Gramom

SDA osuđuje blokade na entitetskoj liniji, poziva EUFOR da reaguje u skladu s mandatom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana