Kultura     | 26.02.2018. 18:04 |

Institut Yunus Emre nastavlja projekt 'Ljetna škola turskog jezika' (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Institut Yunus Emre prezentirao je danas u Sarajevu nastavak projekta "Ljetna škola turskog jezika", započetog 2010. godine, koji je namijenjen mladima iz čitavog svijeta.

Program omogućava polaznicima da uče turski jezik, a stečeno znanje će imati priliku primijeniti i vježbati u prirodnom okruženju te obilaziti historijska i turistička mjesta u Turskoj.

Na današnjoj prezentaciji učenike i polaznike projekta "Ljetna škola turskog jezika 2018." pozdravili su ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč, direktor Instituta Yunus Emre Mehmet Akif Yaman i koordinator za nastavu Yunus Cunedoglu.

Ambasador Koč je kazao da je jezik najvažniji vid komunikacije te da su političke, ekonomske i kulturno-historijske veze između BiH i Turske jake, a jezik omogućava bolje povezivanje, stoga će ova projekt omogućiti da mladi pobliže upoznaju kulturu BiH i Turske.

Naveo je da se projekt izučavanja turskog jezika realizira u BiH, ali se također i izučavanje bosanskog jezika realizira u Turskoj, time veze postaju još jače.

S druge strane, istakao je ambasador Koč, Turska investira u veliki broj projekata u BiH, a time se povećava i broj radnih mjesta u BiH, te je učenje turskog jezika i u tom smislu važno.

Za one koji znaju turski jezik, kako je naveo, to će biti prilika da nađu posao u nekim turskim institucijama poput Ziraat banke, Ambasade Turske u BiH ili Instituta Yunus Emre.

- Budućnost ostaje na vama. Vi ste budućnost ovih veza i samim svojim učenjem turskog jezika dovoljno je za jačanje tih veza - poručio je ambasador Koč studentima i učenicima.

Veliki značaj se pridaje aktivnostima učenja jezika, obrazovanja općenito, a Instit Yunus Emre pruža priliku mladima da jezik nauče u prirodnom okruženju.

Kako su naveli Yaman i Cunedoglu, boravak u Turskoj u trajanju od četiri sedmice je mogućnost da mladi nauče jezik, ali i druge vještine poput ebru umjetnosti ili kaligrafije.

Također, jedna od pogodnosti i koristi je i to što mladi imaju priliku upoznati gradove u Turskoj, njihovu historiju i kulturu.

Program učenja turskog jezika je započeo 2009. godine i realiziran je u sedam kantona u FBiH kroz projekt "Moj izbor je turski jezik". Do 2017. godine oko 5.000 učenika naučilo je turski.

Program "Ljeto uz turski jezik" koji finansira Institut Yunus Emre je 2010. godine počeo učešćem 30 mladih iz osam država, a već 2017. godine je bilo prijavljeno više od 700 učesnika iz 150 država svijeta.

Ove godine organizatori očekuju 1.000 učesnika iz 75 država svijeta koji će tokom četiri sedmice boraviti u 35 gradova u Turskoj, a zainteresirani se mogu prijaviti u Institutu Yunus Emre.

Pogledajte

http://fena.ba/video/1500

Preuzmite 

https://drive.google.com/drive/folders/1At8_4cgP08o8jS4AyOdMQupWQuVIhwhp?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan otvorenih vrata u Institutu Yunus Emre - promocija svega što 'Tursku čini tako čarobnom'

Hota-Mumunović primila direktora Instituta Yunus Emre

Deset godina rada Instituta Yunus Emre u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'