Svijet     | 26.02.2018. 21:21 |

Arktička oluja paralizirala život u Rumuniji i Bugarskoj

FENA Internet

BUKUREŠT/ SOFIJA, 23. februara (FENA) - Arktička oluja koja je zahvatila Evropu pogodila je i Rumuniju i Bugarsku, dovodeći do zatvaranja škola i prekida zračnog saobraćaja, dok je na hiljade službenika za vanredne situacije mobilizirano.

Rumunska nacionalna željeznička kompanija RLF saopćila je da je 37 željezničkih linija prekinuto zbog izuzetno niskih temperatura i da su deseci vozova u kašnjenju.

U Bukureštu, gdje su temperature pale na minus 8 stepeni Celziusa, gradončelnica rumunske prijestonice Gabriela Firea objavila je da će škole u prijestonici biti zatvorene najmanje dva dana. Škole su također zatvorene u drugim krajevima zemlje.

Generalni inspektorat za vanredne situacije saopćio je da je pozvao 50.000 zvaničnika da pomognu ljudima da se nose s polarnim temperaturama.

Rumunski zvaničnici također su upozorili protiv putovanja u susjednu Bugarsku, gdje je visina snježnog pokrivača 40 centimetara, a snažni vjetrovi  pogađaju pokrajine Kardžali i Smoljan na jugu i u središtu zemlje, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Podjele u evropskoj krajnjoj desnici uprkos optimističnoj perspektivi na evropskim izborima

Austin pokušava uvjeriti evropske saveznike u američku predanost podršci Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta