Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 18:53 |

Mušić, Špago, Teletović i Baljić posjetili Centar 'Los Rosales'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. februara (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, u pratnji predsjedavajućeg Skupštine HNK Šerifa Špage, ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK Ajdina Teletovića i direktorom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH Ahmetom Baljićem, posjetili su Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru.

Direktorica Centra "Los Rosales" Mirna Mezit upoznala je delegaciju s radom te institucije koja postoji već 20 godina i koja ima kontinuitet napretka u svim segmentima.

Upornim radom i velikim entuzijazmom uposlenika i menadžmenta prethodnih godina, a uz pomoć UNDP-a, više od 130 korisnika usluga ove institucije od predškolskog uzrasta do osoba srednje životne dobi, dobili su grijanje u svim prostorijama, promijenjeni su otvori, te je otvorena kuhinja i kantina.

Korisnici centra "Los Rosales" su djeca i mladi s poteškoćama u razvoju sa područja cijelog kantona, kao i djeca romske nacionalnosti koja nisu uključena ni u kakav oblik obrazovanja.

Pored Mostara, svakodnevno u ovu ustanovu dolaze djeca iz Stoca, Čapljine, Ljubuškog, Međugorja, Čitluka, Prozora, Jablanice i Konjica. Korisnici iz Čapljine, Stoca i Mostara na dnevnoj bazi dolaze u centar i vraćaju se kući, dok su ostali iz udaljenih mjesta smješteni u rezidentnom smještaju od ponedjeljka do petka.

Jedan od osnovnih problema sa kojima se ova ustanova suočava je pitanje njenog statusa u određenim segmentima i neriješeno finansiranje svih usluga koje obuhvata ova ustanova.

Delegacija je sa direktoricom razgovarala o načinu poboljšanja uslova za korisnike Centra i njegove uposlenike te se razgovaralo o projektima koje su i pripremi i pomoći za njihovu realizaciju.

Predsjedavajući Mušić uputio je čestitke direktorici Mezit na trudu i zalaganju koji zajedno sa uposlenicima ulaže kako bi korisnicima Centra omogućili kvalitetne uslove za rad i boravak.

- Dužnost svih nas koji participiramo u vlasti na svim nivoima je dati maksimalnu podršku i pomoć ovakvim institucijama. To je prije svega ljudska i moralna obaveza svih nas - poručio je Mušić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Reformski procesi i inkluzija djece i mladih osoba s invaliditetom

Humanitarni koncert Orquestra de Cámara de Siero

Europ'Raid dolazi u Centar “Los Rosales”

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana