Regija     | 27.02.2018. 15:48 |

Crnadak i Darmanović: Veoma dobra suradnja BiH i Crne Gore u EU integracijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas se u okviru bilateralne posjete Crnoj Gori sastao sa ministrom vanjskih poslova te zemlje Srđanom Darmanovićem s kojim se složio da je suradnja između BiH i Crne Gore u procesu europskih integracija vrlo dobra, te da je potpisanim Sporazumom o suradnji u procesu europskih integracija dan novi impuls za uspješnu suradnju u ovoj oblasti.

Rečeno je da su institucije BiH u više navrata razmjenjivale iskustva sa institucijama Crne Gore u vezi s pitanjima koja se tiču europskih integracija, među kojima je davanje odgovora na Upitnik Europske komisije, koji će BiH sutra predati predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru u Sarajevu.

Govoreći o ekonomskim odnosima, Crnadak je rekao da, iako je vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje u 2017. godini bila mnogo uspješnija nego prethodnih godina, Crna Gora ipak nije među najznačajnijim vanjskotrgovinskim partnerima BiH, što, imajući u vidu dobrosusjedske odnose, ostavlja dosta prostora za napredak.

Ocijenio je da limitirajući faktor u većoj ekonomskoj razmjeni i suradnji čini i nedovoljno razvijena prometna infrastruktura, te istaknuo važnost nastavka aktivnosti na prometnom povezivanju i to kroz modernizaciju puta Sarajevo - Šćepan Polјe - Podgorica i želјezničke pruge Nikšić - Čaplјina, čime bi se povećala iskoristivost luke Bar i osigurao brži izvoz roba iz Bosne i Hercegovine.

Ministri su istakli da bi za obje zemlje od velikog značaja predstavljala izgradnja Jadransko-jonske autoceste i plinovoda, te da je bi u budućnosti fokus suradnje između dvije zemlje trebao biti turizam, prehrambena industrija, građevinarstvo i energetika.

Konstatirano da su bilateralni odnosi između BiH i Crne Gore izuzetno dobri i prijateljski, te da je dobra dinamika susreta na visokom i najvišem nivou odraz zajedničkog nastojanja za intenzivniju suradnju.

Istaknuto je da obje države smatraju odnose sa susjedima strateškim prioritetom u svojim vanjskim politikama.

Također, razmijenjena su mišljenja o unutrašnjopolitičkoj situaciji u obje države budući da je ova godina izborna godina i za BiH i za Crnu Goru.

Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne suradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti, čiji je cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne suradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Izrazio je zadovoljstvo posvećenošću Europske unije europskom putu BiH i Zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđena europska budućnost Zapadnog Balkana i pristup mjerenja napretka svake zemlje na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija.

Bilateralna posjeta Crnoj Gori realizirana je s ciljem jačanja sveukupnih bilateralnih odnosa između dvije države i unapređenja suradnje u procesu europskih integracija, te se Crnadak sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem i predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana