Svijet     | 27.02.2018. 14:29 |

Merkel: Njemačka ohrabruje Srbiju da nastavi s reformama

FENA Ivana Banovic

BERLIN, 27. veljače (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u utorak da Njemačka ohrabruje Srbiju da nastavi reforme te da podržava europsku perspektivu te zemlje.

Merkel je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem nakon sastanka u Berlinu, izjavila kako je Njemačka impresionirana načinom kojim Srbija ide putem reformi te pohvalila njezin rad na borbi protiv korupcije.

Njemačka kancelarka istaknula je kako će Njemačka nastaviti podržavati europski put Srbije, ustvrdivši kako pregovori o priključenju mogu biti uspješni uz dalje reforme u domenu pravne države i u svijetlu pitanja odnosa s Kosovom.

"Pregovori o priključenju mogu da budu uspješni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svjetlu pitanja odnosa s Kosovom. Zato smo se djelomično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo", rekla je Merkel, javlja RTS.

Dodala je kako se na današnjem sastanku razgovaralo o regiji te kako tu ima niz pitanja koja treba riješiti. 

"Cijenim rad Aleksandra Vučića i što se tiče suradnje država zapadnog Balkana i želim mu uspjeh u tom poslu koji nije uvijek jednostavan", kazala je Merkel.

Ustvrdila je kako je postignut Sporazum o ratnim memorijalima i mjestima stradalih tijekom ratova i na teritoriju Srbije i bivše Jugoslavije.

"Raduje me također i da je u okviru današnjih razgovora riješeno pitanje ratnih memorijala, što je ključna točka u odnosima naših zemalja i to je poklon koji je donio predsjednik Srbije", kazala je Merkel.

Srbijanski predsjednik istaknuo je kako je Srbija posvećena miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu te da računa na dalju podršku Njemačke i kancelarke Merkel, kakvu je i do sada imala.

Ocijenio je i kako je ponosan na Sporazum o ratnim memorijalima i mjestima stradalih tijekom ratova na teritoriju Srbije i Jugoslavije.

"To vodi do konačnog političkog pomirenja i nije čudo što za nas Njemačka postaje najznačajnija zemlja u ekonomskom, ali polako i u političkom smislu", smatra Vučić.

Podcrtao je kako Srbija zna koliko su teški zadaci pred njom.

"Mnogo toga treba da uradimo, pred nama je težak put rješavanja poglavlja 23 i 24 i teška prepreka je rješavanje odnosa između Beograda i Prištine", kazao je Vučić, naglasivši kako je Srbija spremna za kompromisna rješenja, ali da je za nju teško rešenje da bude apsolutni gubitnik u svemu.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Vučić sletio u Mostar; nakon više od 30 godina uspostavljena direktna aviolinija s Beogradom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana