Najave     | 27.02.2018. 16:46 |

U petak promocija knjige 'Inkluzivna praksa I dio - Re/habilitacija u inkluziji'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) – Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH najavio je za petak na Ilidži promociju knjige "Inkluzivna praksa I dio - Re/habilitacija u inkluziji", Emire Švraka i saradnika.

Radi se o knjizi iz biblioteke "Socijalna inkluzija" Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH, Inkluzivna praksa, koja će izaći u tri dijela.

Prvi dio knjige "Inkluzivna praksa" podnaslova "Re/habilitacija u inkluziji" sadrži uvodna poglavlja inkluzivne prakse.

- Knjiga će biti podrška u nastavi studentima Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, studija Fizikalna terapija za predmete Okupaciona terapija i Rehabilitacija u inkluziji, koji se u ovoj akademskoj 2017/2018. izvodi prvi put – navodi se.

Inkluzivni model školskog obrazovanja predstavlja samo jednu komponentu sistema re/habilitacije u lokalnoj zajednici, koji promovira holistički pristup i orjentiranost na dijete i porodicu.

Inkluzivna praksa podrazumijeva da su sva djeca/učenici dobrodošli u vrtiće/škole i da su odgovornost svih prosvjetnih radnika. Individualizirani pristup u nastavi za djecu s razvojnim teškoćama podrazumijeva niz postupaka (razvijanje samostalnosti učenika stepenovanim pružanjem pomoći, predviđanje dužeg vremena za rješavanje zadataka, pojedinačno zadavanje zadataka, češću provjeru znanja u kraćim vremenskim jedinicama i s manjim brojem pitanja, zajedničko planiranje rada s učenikom, češće promjene aktivnosti).

- Tim priručnikom ispunjavamo obećanje učesnicima Projekta Saveza Edukacijska inkluzija u vrtićima i školama opštine Centar, a knjiga će biti velika podrška radu u novom Projektu Saveza "Funkcionalna sposobnost osoba s invaliditetom glavni faktor za poboljšanje kvaliteta života cijele porodice", koji finansira Federalno ministarstvo rada i socijalne politike - navode iz Saveza udruženja osoba s CP FBiH.

Promocija će biti upriličena 2. marta u 13.30 sati, a u hotelu Hills na Ilidži bit će postavljena i prodajna izložba.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Podrška obitelji bitna za uključenje u zajednicu osoba s cerebralnom paralizom

Švraka: Projekt za bolju vidljivost i kvalitetu života osoba s teškoćama

Edukacijom o znakovnom jeziku protiv komunikacijskih barijera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'