Bosna i Hercegovina     | 27.02.2018. 16:25 |

Sinno: Visoki dužnosnici EU u posjetu BiH dolaze s pozitivnom porukom (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldun Sinno podsjetio je da je sutrašnja posjeta najviših dužnosnika EU BiH dio sveukupne posjete zemljama zapadnog Balkana jer u BiH dolaze iz Crne Gore, nakon BiH odlaze u Prištinu, a posjeta će biti zaključena sastankom lidera u Sofiji.

U posjetu BiH sutra, 28. februara, doputovat će predsjednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker, potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn, kada će im zvanično biti uručeni odgovori na Upitnik Evropske komisije.

Sinno je danas u Sarajevu istaknuo da svi oni dolaze u posjetu s veoma pozitivnom porukom koja dolazi nakon nedavne objave Strategije EU za zapadni Balkan, a ta poruka je, dodaje Sinno, veoma jasna da su, nakon obnovljene dinamike u procesu evropskih integracija, vrata EU otvorena, ali ukoliko svi partneri u regionu budu uradili svoj dio zadaće.

- To podrazumijeva i rješenje svih otvorenih pitanja u svim zemljama uključujući BiH, ali ne samo kada je u pitanju vladavina prava nego i pitanja regionalne saradnje i pomirenja - pojasnio je Sinno.

Osvrnuo se i na pitanje provedbe svih odluka Ustavnog suda BiH kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, kazavši da EU od domaćih političara očekuje usaglašavanje u vezi s tim, uključujući odluku Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića koja nije riješena i to će morati biti učinjeno.

- Međutim, budući da odluka po ovoj apelaciji nije provedena moguće je da će ona imati posljedice na cijelu BiH kada je u pitanju provedba izbora planiranih za oktobar - dodao je Sinno.

No, naglasio je da isticanje potrebe za implementacijom te presude ne znači da se zanemaruju bilo koje druge odluke ili presude te je apelirao na sve aktere u ovom procesu da zajednički rade na iznalaženju rješenja i to u duhu kompromisa i na način koji će BiH približiti, a ne odaljiti od evropskih standarda.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1505

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1R_AX_SjMjQvIMjn-jxZvS04HYJLnREsH?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo