Bosna i Hercegovina     | 27.02.2018. 17:57 |

Skaka: Priznanje Počasni građanin Sarajeva sačuvati od politizacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka saopćenjem je pozvao javnost da se tradicionalno priznanje Grada "Počasni građanin Sarajeva" sačuva od politizacije i zloupotrebe u izbornoj kampanji na šta nas, kaže Skaka, obavezuju dosadašnji dobitnici ove nagrade.

U saopćenju pojašnjava da gradonačelnik Sarajeva ne donosi odluku o izboru Počasnog građanina Sarajeva, nego postoji propisana procedura, a konačnu odluku o tome donosi Gradsko vijeće na prijedlog nadležne Komisije.

Skaka se saopćenjem oglasio nakon polemike u javnosti o dodjeli ove nagrade podsjećajući da odluka o ovogodišnjem izboru treba biti donesena na za sutra zakazanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

On tvrdi da je na sjednici Komisije za izbor i imenovanja održanoj 14. februara jednoglasno usvojen prijedlog za dodjelu ove nagrade Stjepanu Mesiću dok za dodjelu nagrade nobelovcu Orhanu Pamuku nije bilo potrebne većine jer su tri člana Komisije bila "za" dok su četiri bila protiv.

- Predloženi kandidati ne isključuju jedan drugog. Važeća Odluka ne ograničava broj nagrada "Počasni građanin Sarajeva". Dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom - istaknuo je.

Počasni građanin Grada Sarajeva priznanje je koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine za istaknuti razvoj Grada, unapređenje međunarodne saradnje i očuvanje mira u zemlji i inostranstvu, podsjeća se u saopćenju iz Odjeljenja za odnose s javnošću Gradske uprave Sarajeva.

Priznanje može biti dodijeljeno i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predloženo određivanje mjera zabrane Abdulahu Skaki

Tužilaštvo KS - Predložen jednomjesečni pritvor za Abdulaha Skaku

Konaković: Pravosuđe sada može raditi bez pritiska i političkog uticaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo