Regija     | 27.02.2018. 19:19 |

Juncker: Nisam došao u Crnu Goru davati prazna obećanja

FENA Agencije

PODGORICA, 27. veljače (FENA) - Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u utorak u Podgorici kako u Crnu Goru nije došao davati prazna obećanja, te ponovio da će datum ulaska te zemlje u Europsku uniju ovisiti o njoj samoj.

Juncker ovaj tjedan boravi na turneji po šest zemalja zapadnog Balkana, a na kraju turneje u Sofiji će imati zajednički sastanak s čelnicima tih zemalja i bugarskim predsjedništvom EU-a, podsjeća Hina.

Turneju je u nedjelju počeo u Skoplju i Tirani, potom je u ponedjeljak bio u Beogradu, u utorak je stigao u Podgoricu, a u srijedu će biti u Sarajevu i Prištini.

U nedjelju je poručio zemljama zapadnom Balkana da je 2025. godina u kojoj bilo koja od njih može ući u Europsku uniju, ali pod uvjetom da ispuni sve kriterije članstva.

"Nisam došao u Crnu Goru da dajem prazna obećanja. Datum ulaska u EU ovisi samo o vama. EK će napredak na europskom putu ocijeniti za svaku državu zasebno. Čestitam Crnoj Gori na politici prema susjedima", kazao je Juncker.

U ponedjeljak je u Beogradu naglasio kako 2025. iz Europske strategije za zapadni Balkan "nije obećanje" ni zagarantirana godina već ohrabrenje i poticaj zemljama kandidatima, ponovivši da s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice EU.

Juncker se susreo s crnogorskim dužnosnicima i zastupnicima u parlamentu, gdje je izravno predstavio novu strategiju proširenja EU-a.

Crnogorski premijer Duško Marković ponovio je u razgovoru s Junckerom kako "Crna Gora ima dva prioriteta – integraciju u EU i gospodarski rast".

Marković je podsjetio da je Crna Gora od 33 poglavlja do sada otvorila 30, te da se priprema za skoro otvaranje još dva poglavlja.

Junckera je primio i predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović, nakon čega se obratio zastupnicima.

Balkansku turneju Juncker završava 1. ožujka u Sofiji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo