Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 13:26 |

Skupština SBŽ-a usvojila izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 28. veljače (FENA) - Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je danas izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom kojima se, kako je rečeno, uvode novi oblici udomiteljstva, poput onog za starije osobe kojima je potrebna tuđa njega i pomoć.

Ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić kazao je kako se usvojenim izmjenama zakon usklađuje sa zakonskim rješenjem na razini Federacije BiH, te da je za njihovu implementaciju potrebno oko 51.000 maraka godišnje, što je osigurano u ovogodišnjem županijskom proračunu.

Vlada SBŽ-a danas nije prihvatila amandmane zastupnika DF-a Edina Mašića, kojima je on tražio povećanje dječjeg doplatka i porodiljnih naknada, uz obrazloženje da se amandmani ne odnose na tekst predloženih izmjena zakona i da mogu biti ponovno upućeni u formi inicijative.

Zastupnik Mašić je istaknuo kako su mjesečni dječji doplatak i porodiljne naknade u SBŽ-u među najnižima u Federaciji BiH, te da bi njihovo povećanje pozitivno utjecalo na natalitet.

- Tražio sam da sa 31 marke, koliko trenutno iznosi, mjesečni dječji doplatak u SBŽ-u bude povećan na 62 marke, dok bi porodiljne naknade, s ovim uvećanjem, iznosile 310 maraka. Međutim, eto, to se ne prihvaća i kažu kako nema novca za to - kazao je Mašić, te je najavio kako će na idućim zasjedanjima ponovno zatražiti uvećanje naknada, putem inicijative.

Replicirajući zastupniku Mašiću, ministar Grubešić je istaknuo kako nije istina da je dječji doplatak u SBŽ-u među najnižima u Federaciji BiH, nego da je na gornjoj granici te je istaknuo kako se demografska politika ne može rješavati socijalnim mjerama, nego putem gospodarstva.

Skupština SBŽ-a danas je, među ostalim, usvojila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu kojim će, kako tvrde u Vladi, biti poboljšan ambijent za investiranje, s obzirom na to da dosadašnji zakon nikada nije profunkcionirao.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Pavić Pečenković:Povećane porodiljske naknade, dječiji dodatak i davanja po osnovu socijalne zaštite

Počinje isplata naknada korisnicima socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo

Sjednica Vlade TK - Ispunjeni preduslovi za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu