Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 15:08 |

Saradnja i dobri komšijski odnosi kao svakodnevna obaveza

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 28. februara (FENA) - Protokol o saradnji između Grada Goražda, Opštine Novo Goražde i Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini – Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, potpisan je danas u tom gradu.

Protokol su potpisali članovi Odbora Dženan ef. Imamović i jerej Mihailo Andrić, te Arsenije Mirković, zamjenik načelnice Novog Goražda i Sanid Zirap, pomoćnik načelnika Goražda.

U zajedničkoj izjavi potpisnika stoji da se "potpisivanjem Protokola o saradnji šalje zajednička poruka mira ljudima koje predstavljaju crkve i vjerske zajednice, vjernicima i građanima".

Potpisivanje Protokola je potvrda dosadašnje dobre saradnje Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, Grada Goražda i Opštine Novo Goražde u spremnosti za realizaciju projekata na području ovih lokalnih zajednica koji će doprinijeti međureligijskom dijalogu, zalaganju za mir, boljoj komunikaciji između crkava i vjerskih zajednica, izgradnji povjerenja i saradnje uz uvažavanje različitosti i poštovanje sličnosti.

- Protokol o saradnji je značajan dokument, ali je on samo okvir za naše buduće aktivnosti koje ćemo kreirati i realizovati, vođeni iskrenim namjerama da izgradnja saradnje i dobrih komšijskih odnosa na prostoru u kome živimo i surećemo se, budu naša svakodnevna obaveza – stoji u zajedničkoj poruci potpisnika Protokola.

Protokol je proizašao kao plod djelovanja Odbora pod okriljem projekata "Unapređenje međureligijske izgradnje mira" i "Jačanje međureligijskog dijaloga", koje provodi Međureligijsko vijeće u BiH u saradnji s humanitarnom i razvojnom agencijom Catholic Relief Services (CRS), saopćeno je iz CRS-a BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo