Sport     | 28.02.2018. 15:06 |

Španija žali za nekadašnjim nogometnim čarobnjakom Quinijem

FENA Internet

BARCELONA, 28. februara (FENA) - Nakadašnji slavni španski nogometaš, član Barcelone i španske reprezentacije, Quini umro je u 68. godini od posljedica srčanog udara. Vijest su potvrdili Quinijeva porodica i njegov matični klub Sporting Gijon.

Napadaču Barcelone s pravim imenom Enrique Castro, kojeg su mediji nazvali El Brujo (čarobnjak) na društvenim mrežama poklonili su se brojni nogometaši i klubovi, prenosi STA. 

Predsjednik španske vlade Mariano Rajoy napisao je da je Quini bio "legenda sporta, koji će ostati nezaboravljen", Lionel Messi je dodao "zauvijek Quini", nekadašnji španski reprezentativac David Villa se priklonio riječima "ekipi u nebesima trebaju golovi i uzela je najboljeg". 

Vodstvo španske lige je saopštilo da će sve ligaške utakmice u srijedu i četvrtak početi minutom šutnje. 

Quini je u španskoj ligi odigrao 448 utakmica i postigao 219 golova. Između 1974. i 1982. godine pet puta bio je najbolji strijelac španskog prvenstva. S reprezentacijom je 1978. i 1982. nastupio na svjetskom prvenstvu, a 1980. na evropskom, za reprezentaciju je na 37 utakmica postigao osam golova. 

Gradonačelnik Gijona je već najavio da će tamošnji stadion El Molinon preimenovati i po najvećoj nogometnoj zvijezdi grada.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo