Svijet     | 28.02.2018. 17:20 |

U Nigeriji epidemija Lasa groznice dostigla rekordan broj oboljelih

FENA Internet

ABUJA, 28. februara (FENA) - Epidemija Lasa groznice u Nigeriji dostigla je rekordno visoke brojke, s 317 potvrđenih laboratorijskih slučajeva, objavila je  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozivajući se na podatke Nigerijskog centra za kontrolu bolesti (NCDC).

Iako je endemična u toj zapadnoafričkoj zemlji, Lasa groznica nikada nije zahvatila tako veliki broj slučajeva u Nigeriji. Broj potvrđenih slučajeva tokom protekla dva mjeseca nadmašio je ukupan broj potvrđenih slučajeva prijavljenih u 2017.

Epidemija je zahvatila 18 saveznih država otkako je prvi slučaj uočen 1. januara, rezultirajući sa 72 smrtna slučaja izazvana akutnom virusnom hemoragičnom groznicom. Ukupno 2.845 ljudi koji su došli u kontakt s pacijentima identifikovano je i pod nadzorom je medicinskih radnika, navodi se u saopćenju. 

Svjetska zdravstvena organizacija podržava odgovor NCDC-a  na epidemiju s fokusom na jačanje koordinacije, nadzora, praćenja kontakata, laboratorijske testove, kliničkim bavljenjem pacijentima i angažmanom lokalnih zajednica.

Državni zdravstveni zvaničnici mobilizirali su liječnike i medicinske sestre kako bi radili u centrima za liječenje Lasa groznice. 

- Sposobnost brzog uočavanja slučajeva zaraze u zajednici i njihovo slanje na tretman poboljšava šanse za preživljavanje pacijenata i od kritičnog je značaja za taj odgovor - izjavio je dr Wondimagegnehu Alemu, predstavnik WHO za Nigeriju.

Zdravstvene ustanove posebno su opterećene u južnim državama Edo, Ondo i Ebonyi. WHO sarađuje s nacionalnim zdravstvenim vlastima, nacionalnim referentnim bolnicama i Alijansom za međunarodnu medicinsku akciju (ALIMA) na rapidnom širenju centara z liječenje i njihovom boljem opremanju kako bi pružili medicinsku pomoć pacijentima, istovremeno smanjujući rizik po osoblje. Među zaraženima je 14 zdravstvenih radnika, od kojih je četvero preminulo.

WHO također podržava napore nacionalnog odgovora u susjednom Beninu, gdje je prijavljeno više od 20 sumnjivih slučajeva, saopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Lasa groznica je otkrivena 1969. godine u gradu Lasi u Severnoj Nigeriji. Spada u najteže infektivne bolesti.Izvor zaraze su pacovi koji svojim urinom prenose bolest kontaminirajući hranu, okolinu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

WHO traži finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara za bavljenje krizama širom svijeta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo