Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 17:57 |

OSCE u BiH radi na jačanju pravosuđa u oblasti borbe protiv trgovine ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Misija OSCE-a u BiH, zajedno sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske (CEST RS), organizirala je obuku za sudije i tužioce, koja je danas završena u Banjoj Luci.

Fokus obuke bio je razlikovanje krivičnog djela trgovine ljudima od sličnih krivičnih djela, kao što je navođenje djece na prostituciju.

Šef terenskog ureda Misije OSCE-a u Banjoj Luci Dmitry Iordanidi istakao je da, iako je Bosna i Hercegovina na državnom nivou kao i na nivou entiteta poduzela mnoge mjere u procesu usklađivanja domaćih krivičnih zakona s međunarodnim standardima, trgovina ljudima još uvijek predstavlja značajnu prijetnju po vladavinu prava u BiH.

- Jedan od izazova s kojima se vlasti suočavaju prilikom istrage i procesuiranja krivičnih djela trgovine ljudima jeste razlikovanje tog krivičnog djela od drugih krivičnih djela sa sličnim karakteristikama, kao što su oni koji uključuju seksualno zlostavljanje ili seksualno iskorištavanje - kazao je.

Šefica Sektora za stalnu obuku pri CEST-u Slađana Marić istakla je da  učesnici obuke cijene saradnju Misije OSCE-a u BiH i CEST-a Republike Srpske u cilju provođenja aktivnosti na izgradnji kapaciteta.

Učesnici obuke su naglasili potrebu za boljom koordinacijom između tužilaštava i sudova i ostalih struktura koje djeluju u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, što uključuje i državni mehanizam upućivanja predmeta, da bi se osiguralo da se krivični predmeti trgovine ljudima, u koje spadaju i predmeti seksualnog iskorištavanja, procesuiraju efektivno i efikasno.

Profesorica krivičnog prava Pravnog fakulteta u Banjoj Luci Ivanka Marković kaže da je, imajući na umu da su najčešći oblici iskorištavanja žrtava trgovine ljudima prostitucija i drugi oblici seksualnog iskorištavanja, neophodno utvrditi kriterije razlikovanja tog krivičnog djela od ostalih kaznenih djela koje uključuju seksualno zlostavljanje.

- Sve je to neophodno da bi se izbjegla situacija u kojoj bi, zbog neadekvatne primjene zakona, prava žrtava bila ugrožena – dodala je, saopćila je Misija OSCE-a u BiH.

Proteklih godina Misija OSCE-a u BiH je intenzivno provodila aktivnosti koje imaju za cilj izgradnju kapaciteta sektora krivičnog pravosuđa, da  bi unaprijedila njihove sposobnosti da snažnije gone i adekvatno presuđuju krivična djela trgovine ljudima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo obrazovanja BPK Goražde i Misija OSCE-a u BiH potpisali sporazum o saradnji

Misija OSCE-a: Propustili smo da izvučemo pouku

Misija OSCE-a u BiH donirala računarsku opremu goraždanskim školama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo