Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 20:36 |

Nagrade zaslužnim za razvoj Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Univerziteta u Sarajevu upriličio je večeras svečanost u povodu 30 godina postojanja, a uručene su nagrade pojedincima i institucijama koji su dali izuzetan i trajan doprinos razvoju i afirmaciji tog instituta.

Bila je to prilika i za prezentaciju rada Instituta i najznačajnijih aktivnosti, a upriličena je i projekcija filma o radu Instituta. Tim svečanim događajem završen je program obilježavanja 30 godina postojanja tog instituta.

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju osnovan je kao nositelj razvoja biotehnologije na bazi genetičkog inženjerstva i popularizator molekularne biologije općenito. Tokom tri decenije djelovanja prošao je, kako je istaknuto na svečanosti, različite faze (od osnivanja, nabavke opreme i edukacije prve generacije naučnoistraživačkog kadra do trenutnog kontinuiranog intenziviranja naučne aktivnosti). Godine 2013. pozicioniran je kao organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu, s misijom razvoja multidisciplinarnog pristupa i akceleracije naučnih aktivnosti Univerziteta u molekularno-biološkim Istraživanjima.

Naučna djelatnost u oblasti biljne, animalne i humane molekularne genetike svrstavaju INGEB u prepoznatljive institucije zapadnog Balkana. O tome svjedoče brojna naučna priznanja, sudjelovanje u realizaciji istraživanja od značaja za nauku i tehnologiju u BiH. Aplikativna vrijednost dugogodišnjih naučnih napora vrijednog kolektiva Instituta, ogleda se i u direktnoj primjeni originalnih tehnoloških rješenja razvijenih u okvirima istraživanja u domaćim i međunarodnim kolaborativnim projektima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Radionica o uređivanju genoma Američke ambasade i Univerziteta u Sarajevu

Savez općina i gradova FBiH u Neumu obilježava 50 godina aktivnog rada

Sarajlić i Šiljegović prisustvovali svečanosti povodom obilježavanja Dana OSBiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'