Svijet     | 01.03.2018. 15:59 |

Princ William u posjeti Bliskom istoku ovog ljeta

FENA Internet

LONDON, 1. marta (FENA) - Unuk britanske kraljice Elizabeth, princ William,  posjetit će Izrael i Palestinske teritorije ovog ljeta, objavio je u četvrtak njegov ured, u prvoj zvaničnoj posjeti toj regiji visokog člana britanske kraljevske porodice.

I Izraelci i Palestinci pozdravili su turneju, koja uključuje i Jordan, Williama, drugog u liniji naslijeđivanja na britanski tron, uime vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

- Pozdravljamo objavu princa Williama da dolazi u Izrael. To je istorijska posjeta, prva takve vrste, i on će biti dočekan ovdje s velikim entuzijazmom - navodi u saopćenju izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Ured palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa saopćio je da je to bitna posjeta "za koju se nadamo da će doprinijeti jačanju prijateljskih veza dva naroda".

Williamov ured nije objavio nikakve druge detalje, ali će on vjerovatno putovati sam jer njegova supruga u aprili treba roditi treće djete kraljevskog para.

Rođaci kraljice Elizabeth, vojvoda od Kenta i vojvoda od Gloucestera, posjetili su Izrael 1998. i 2007., dok je Williamov otac, princ Charles prisustvovao sahrani bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa 2016.

Nijedan visoki član britanske kraljevske porodice nije, ipak, učinio državnu posjetu Palestinskim teritorijama ili Izraelu, koji obilježava 70. godišnjicu nezavisnosti od britanske vladavine u ovoj godini.

- To je simboličan događaj, i čak i pored činjenice da princ nije politička ličnost, oči cijelog svijeta bit će  usmjerene prema Bliskom istoku tokom njegove posjete regiji - navodi YNet, izraelski portal s vijestima na hebrejskom jeziku, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana