Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 02.03.2018. 09:31 |

Trump pokrenuo 'trgovinski rat' sa svijetom zbog carina na željezo i aluminij

FENA Internet

WASHINGTON, 2. marta (FENA) – Glavni trgovinski partneri Sjedinjenih Američkih Država su žestoko reagirali na najave predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti carine na uvod željeza i aluminija. Kanada i Evropska unija su objavile da će odmah uvesti kontramjere.

Meksiko, Kina i Brazil su, također, objavili da će reagirati na Trumpove najave. Trump je ponovo istaknuo da su pravila „nefer“ prema SAD-u i da će uvesti 25 posto carine na uvoz željeza i 10 posto na uvoz aluminija. Ali, kritičari iznose da carine neće zaštiti poslove u SAD-u i samo će dovesti do poskupljenja proizvoda na tržištu.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je rekao da će carine ugroziti hiljade radnih mjesta u Evropskoj uniji.

- Nećemo sjediti skrštenih ruku zbog ovih nepravednih mjera. EU će odgovoriti odlučno i zaštiti svoje interese – rekao je Juncker.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita

Udruženje za elektromobilnost - Uvoz električnih i hibridnih vozila u BiH ima višestruke benefite

Amerika razmatra ukidanje carina na dio kineske robe radi ublažavanja inflacije

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije