Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 12:31 |

Općina Centar Sarajevo uspostavlja vezu s Opštinom Centar iz Skoplja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ugostio je otpravnika poslova Ambasade Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Krstevskog. Povod posjete bio je razgovor o uspostavljanju pobratimskih veza Općine Centar Sarajevo i Opštine Centar Skoplje u Makedoniji.

- Radujemo se uspostavljanju pobratimskih odnosa s Općinom iz prijateljske Republike Makedonije. Siguran sam da obje strane imaju mnogo za ponuditi u razmjenu. Mislim da je jako važno da se na lokalnom nivou uspostavljaju regionalni odnosi, što naravno može pomoći na globalnom i političkom nivou da dođemo do bržeg i boljeg rješenja određenih problema. U narednom periodu, osim sporazuma o bratimljenju, mislim da bi trebali potpisati i memorandum o međusobnoj saradnji u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, pitanja mladih, nevladinog sektora, privrede, turizma, komunalne djelatnosti, zdravstva, lokalne samouprave, zaštite i unapređenja životne okoline i drugim područjima društvenog djelovanja od obostranog interesa - poručio je Ajnadžić i dodao da će upoznati Općinsko vijeće Centar s inicijativom o bratimljenju općina te da je siguran da će prijedlog biti podržan.

Krstevski se zahvalio na prijemu i izrazio veliko zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje dviju općina prijateljskih zemalja.

- Izuzetno se radujemo zbog saradnje centralnih općina glavnih gradova naših zemalja. Stvaranjem partnerskih odnosa omogućava se brz transfer znanja i iskustava. Budućnost Evrope je u saradnji gradova i unapređenju njihovih, prije svega ekonomskih i kulturnih odnosa, koji će rezultirati većom kvalitetom života njihovih građana. Želimo širiti prijateljstvo i dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i njenim glavnim gradom - kazao je Krstevski.

U narednom periodu će delegacija Opštine Centar iz Skoplja, predvođena gradonačelnikom Sašom Bogdanovićem, posjetiti sarajevsku Općinu Centar.

Prijemu kod Ajnadžića prisustvovali su i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, vijećnik Velija Katica i savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Osmo Babić i Jasmin Gerin, saopćeno je iz te općine. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta