Ekonomija     | 02.03.2018. 12:39 |

Sindikati upozoravaju da teslićka 'Detilacija' ne smije prestati s radom

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2. marta (FENA) - Savez sindikata i Sindikat šumarstva prerade drveta i papira Republike Srpske (RS) zahtijevaju od entitetske vlade i Javnog preduzeća "Šume RS" da odmah krenu u realizaciju potpisanih ugovora s hemijskom industrijom „Destilacija“ Teslić, i tom preduzeću isporuče neophodne sirovine, kako bi nastavilo da radi.

Ugovorom definisane obaveze „Šuma RS“ prema „Destilaciji“ nisu ispoštovane i u ovom trenutku takav odnos dovodi u pitanje opstanak i proizvodnju u tesličkom preduzeću, a samim tim su upitna i radna mjesta.

Sindikalci podsjećaju da je „Destilacija“ jedno od preduzeća koje poštuje sve obaveze prema radnicima i prema RS-u te da rukovodstvo i radnici nisu doprinjeli da se nađu u ovakvoj situaciji.

Podsjećaju da to nije prvi put da „Destilacija“ ima probleme u nabavci sirovina za rad, te pozivaju Vladu i „Šume RS“ da krajnje ozbiljno shvate ovu situaciju.

Iz teslićkog preduzeća su upozorili da su, zbog nedostatka destilacionog drveta, upitni višemilionski poslovi s inostranim partnerima, te da će oko trista radnika morati da pošalju kućama.

Za sve krive “Šume RS”, koje su, kako tvrde, isporučile samo 60 posto dogovorenih sortimenata i to lošeg kvaliteta.

Ugovorom su “Šume” imale obavezu da “Destilaciji” isporuče lani 80 hiljada kubnih metara drveta.

Iz "Šuma" navode da su isporučil sve raspoložive drvne sortimente, a problemi su nastali usljed loših vremenskih uslova i činjenice da više nemaju zaliha. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Sindikat BHRT-a - Ako se ne riješi stanje, pokrenut ćemo procedure za zaštitu prava uposlenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo