Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 16:06 |

Grubeša o rezultatima Treće ministarske konferencije i novim reformskim koracima

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je danas kako je na Trećoj ministarskoj konferenciji revidiran Akcijski plan Strategije za reformu sektora pravde (SRSP) u BiH.

Sumirajući rezultate Treće konferencije ministara pravde u BiH, predsjednika VSTV-a BiH i Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH, održane u Sarajevu, ministar pravde je kazao kako, prema revidiranom akcijskom planu, predstoji obaveza donošenja - zakona o sudovima u BiH, zakona o Ustavnom sudu BiH, zakona o tužiteljstvu, zakona o VSTV-u BiH...

Grubeša je u tom kontekstu ocijenio kako se pred nadležnim institucijama nalazi cijeli set reformskih zakona koji se tiču pravosuđa, a što podrazumijeva iznalaženje odgovarajućih modaliteta, odnosno donošenje što kvalitetnijih rješenja u BiH.

Dodao je kako je aktuelno i pitanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku (ZKP) u vezi s kojim postoji presuda Ustavnog suda BiH, kojom je utvrđeno da određene odredbe tog zakona nisu u skladu s Ustavom BiH.

Grubeša u vezi s tim pojašnjava da je Ustavni sud naložio PSBiH da u određenom roku uskladi sporne odredbe ZKP-a, a da je PSBiH putem Vijeća ministara BiH zadužila Ministarstvo pravde BiH za izradu nacrta tog zakona.

Nadalje precizira da je Ministarstvo pravde formiralo radnu grupu koja je u međuvremenu pripremila nacrt zakona, koji će nakon dobijanja potrebnih mišljenja biti upućen Vijeću ministara BiH radi što skorijeg usvajanja, te upozorava da prijeti opasnost da Ustavni sud stavi van snage određene odredbe ZKP-a BiH.

U osvrtu na rezultate spomenute konferencije, Grubeša je kazao kako su njeni sudionici detektirali brojne probleme unutar pravosuđa, te se angažirali na iznalaženju načina za njihovo prevazilaženje, odnosno na planu poboljšanja ukupnog stanja u tom sektoru.

Budući da je u fokusu konferencije bio Izvještaj o provedbi Akcijskog plana SRSP-a u BiH za proteklu 2017. godinu, ministar pravde BiH podsjetio je na poteškoće koje su pratile usvajanje SRSP-a za razdoblje 2014-2018. godina, navodeći da je diskusija u tom kontekstu bila u funkciji sagledavanja svih problema, odnosno  zaduženja iz postojećeg akcijskog plana koja nisu realizirana.

Na konferenciji je, među ostalim, konstatirano kako je stanje u pravosuđu opterećeno i velikim brojem neriješenih predmeta u vezi s čime su kantonalni ministri pravde i uprave angažirani na iznalaženju određenih rješenja, uključujući osiguranje odgovarajućih prostornih kapaciteta i daljnje kadrovsko jačanje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo