Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 16:39 |

Promovirana knjiga o inkluzivnosti

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Postići potpunost inkluzivnost u društvenoj zajednici i osloboditi se predrasuda i diskriminatorskih ponašanja izazov je pred svakim pojedincem, a ostvariti rezultate u tom smislu moguće je samo učenjem.

Istaknuto je to, između ostaloga, na današnjoj promociji knjige "Inkluzivna praksa I dio - Re/habilitacija u inkluziji" autorice Emire Švrake koja je, uz koautore, u ovom knjizi opisala modele rehabilitacije u inkluziji, inkluzivne prakse te načine podrške inkluziji.

Promotori knjige pomoćnica federalne ministrice obrazovanja i nauke Nadija Bandić, dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Fatima Jusupović i recezent Husnija Hasanbegović složili su se da knjiga donosi sveobuhvatan pristup za osiguranje kvalitetnije inkluzije.

Pomoćnica ministrice Nadija Bandić ocijenila je da danas živimo u vremenu neslobode, ma koliko isticali demokratičnost i otvorenost jer postoji sklonost da se sve drugačije proglasi pogrešnim i neprihvatljivim.

Posebno je napomenula da postoji trajna zajednička borba koja dokazuje da vladin i nevladin sektor može i mora raditi zajedno, ističući potrebu da je uvijek potrebno tražiti sistemska rješenja i trajne vrijednosti, usprkos smjenama različitih politika koje su više ili manje senzibilizirane.

Budući da je poseban dio knjige posvećen ishrani djece s poteškoćama, dekanesa Jusupović naglasila je da se knjiga, osim što donosi niz odgovora za djecu s teškoćama, bavi i pitanjem ishrane koja ima višestruki ekonomski i društveni značaj, ali i ima uticaj na proces napretka.

Autorica knjige ujedno je i predsjednica Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije Bosne i Hercegovine koji ovom promocijom obilježava šest godina rada, a ona 20 godina rada s porodicama djece i omladine s razvojnim teškoćama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'