Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 17:54 |

Zvizdić i Zarif razgovarali o unapređenju saradnje između BiH i Irana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić primio je ministra vanjskih poslova Islamske Republike Irana Mohammada Javada Zarifa i upoznao ga o aktualnoj ekonomskoj i političkoj situaciju u BiH.

Tokom razgovora, predsjedavajući Zvizdić i ministar Zarif su se složili da Bosna i Hercegovina i Iran imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose i da postoji veliki potencijal za daljnje razvijanje saradnje, posebno u oblasti privrede, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je rekao da to pokazuje i brojno izaslanstvo iranskih privrednika koji su sudjelovali na današnjem privrednom forumu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i da očekuje da se saradnja u svim sektorima intenzivira. 

Ministar Zarif je prenio poziv Zvizdiću da posjeti Iran. Izrazili su želju i spremnost za unapređenjem nivoa saradnje, nastavkom posjeta na visokom nivou.

Razgovarali su o mogućnostima  za uspostavu platnog prometa i izrazili nadu da će se to pitanje ubrzo riješiti, čime će se otkloniti prepreke jačanju ekonomske saradnje.

Razgovarali su i o liberalizaciji viznog režima, kako za poslovne ljude, tako i za turiste i građane, kao i o saradnji u oblasti turizma, naučne, tehničke, obrazovne i kulturne saradnje.

Sastanku je prisustvovao ambasador Irana u BiH Mahmoud Heidari.

 

 

                                              

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zvizdić: Nato šalje bataljon rezervnih snaga u BiH

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta