Svijet     | 03.03.2018. 17:19 |

SPD počinje prebrojavanje glasova nakon glasanja o koaliciji

FENA Internet

BERLIN,  3. marta (FENA) - Njemački Socijaldemokrati u danas počinju  prebrojavati glasove nakon glasanja među članstvom stranke o novoj koaliciji predvođenoj kancelarkom Angelom Merkel.

Glasovi će biti prebrojani u Wllly-Brandt-Haus, stranačkom sjedištu u Berlinu.

Otprilike 120 volontera angažovanih za taj napor morat će predati svoje mobitele na ulaznim vratima kako se ne bi ugrozila tajnost glasanja.

U tom naporu će pomoći visoko sofisticirane mašine za otvaranje koverti, koje mogu obraditi 20.000 koverti za sat vremena. 

Više od 460.000 članova stranke pozvano je da odobri koalicijski sporazum između  SPD-a,  Hrisšćanskih demokrata (CDU) kancelarke Merkel i njihove bavarske sestrinske stranke CSU.

Glasanje je zvanično počelo prošlog mjeseca i završeno je u petak u ponoć. Glasovi pristigli poštom primljeni nakon tog roka neće se razmatrati.

Prebrojavanje počinje kratko iza 17.00 sati u subotu i očekuje se da traje od 10 do 14 sati. Rezultati glasanja očekuju se u ranim popodnevnim satima u nedjelju. 

Ukoliko člsnovi SPD-a budu glasali "protiv", Merkel bi mogla pokušati vladati bez fiksirane većine, tragajući za drugim partnerima kako bi formirala većine u glasanjima za strane vojne misije ili za budžet.

Prijevremeni izbori vjerovatniji su, međutim, ishod u takvom scenariju, tvrde analitičari. Oni bi se morali održati u roku od  60 dana.

Glasanje protiv koalicijskog sporazuma predstavljalo bi katastrofu po njemačke etablirane stranke, koje nisu u stanju da oforme vladu od parlamentarnih izbora u septembru prošle godine, prenosi dpa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

EPP glasala da podrži kandidaturu von der Leyen kao čelnice Evropske komisije

Češki Senat glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo