Magazin     | 05.03.2018. 08:38 |

Oscara za najbolji film osvojio 'Oblik vode'

FENA Agencije

ZAGREB, 5. ožujka (FENA) - Film Guillerma del Tora "Oblik vode", koji je imao najveći broj nominacija za Oscara, ukupno trinaest, proglašen je najboljim filmom 90. dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Fantastična drama o nijemoj čistačici zaposlenoj u laboratoriju koja se zaljubi u neobično riječno biće, osvojio je ukupno četiri Oscara - uz onaj za najbolji film i najbolju režiju, prestižnu nagradu film je osvojio i nagrade za scenografiju i originalnu glazbu, prenosi Hina.

Smješten u šezdesete godine taj dijelom znanstveno-fantastični, a dijelom ljubavni film Guillermu del Toru već je donio Zlatnoga lava u Veneciji i Zlatni globus za najbolju režiju, kao i nagrade društava hollywoodskih redatelja i producenata.

Uz "Oblik vode" u kategoriji najboljega filma bili su nominirani i "Skrivena ljubav", "Prijelomni čas", "Dunkirk", "Bježi!", "Lady Bird", "Fantomska nit", "Novine" i "Tri plakata izvan grada".

Prema očekivanjima, Oscare za najbolje glavne uloge osvojili su Gary Oldman za ulogu u "Prijelomnom času" i Frances McDormand za ulogu u "Tri plakata izvan grada". Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada) i Allison Janney (Ja, Tonya).

Nagradu za najbolji adaptirani scenarij dobila je "Skrivena ljubav", a za originalni film "Bježi!", a čileanski film "Fantastična žena" najbolji je film na stranom jeziku.

Ratna drama Christophera Nolana "Dunkirk" od osam nominacija, Oscara je osvojila u tri kategorije: za zvuk, montažu zvuka i montažu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Oppenheimer' osvojio sedam Oscara

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo