Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 16:12 |

Izrečena presuda u predmetu Brnić i drugi za neovlašeten promet drogama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine javno je objavio presudu kojom su optuženi Dragiša Brnić i Neven Stanić oglašeni krivim za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama te je Brnić osuđen na dvije godine zatvora, a Nevena Stanića na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

Istom presudom optuženi Duško Spasojević, Alen Mujanić i Neven Stanić su oslobođeni od optužbe, i to optuženi Spasojević da je u radnjama opisanim pod tačkama 2 i 3. izreke presude počinio produženo krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama, a Mujanić, da je u radnjama opisanim pod tačkom 2. izreke presude počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 29. KZBiH, a optuženi Stanić, da je u radnjama opisanim pod tačkom 3. izreke presude  počinio produženo krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

Optuženi Dragiša Brnić i Neven Stanić su oglašeni krivim što su od decembra 2013. godine do septembra 2014. godine, u namjeri nabavke, prevoza i ugradnje opreme, radi pripremanja objekta za neovlaštenu proizvodnju opojne droge 'cannabis' u Kraljevini Danskoj, posredovali i doprinijeli da se oprema nabavi, preveze, ugradi i objekat oformi i proizvede najmanje 2030 komada stabiljki, odnosno 93 kilograma opojne droge cannabis.

Optuženima Brniću i Staniću, u izrečenu kaznu zatvora će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru.

Optuženim Dragiši Brniću i Nevenu Staniću izrečene su mjere sigurnosti oduzimanja predmeta.

Od Nevena Stanića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela.Dragiša Brnić i Neven Stanić obavezuju se na plaćanje troškova krivičnog postupka, čiji će iznos Sud utvrditi posebnim rješenjem, po pribavljanju potrebnih podataka.

Dušku Spasojeviću vraćaju se privremeno oduzeti predmeti.

U odnosu na oslobađajući dio presude, troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava Suda BiH, saopćeno je iz tog suda.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu