Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 16:12 |

Stepenište u ulici Borak bit će podsjetnik na opsadu Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5.marta (FENA) - Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar tokom ove godine, putem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizatora i nadzora projekta, želi provesti proceduru realizacije projekata sanacije klizišta i rekonstrukcije stepeništa u ulici Borak.

Posao izrade idejnog projekata za sanaciju ovog stepeništa je povjeren arhitekticama Nermini Zagora i Dini Šamić iz Arhitektonskog studija ''Firma'', koje su i prethodnih godina sarađivale sa Općinom Centar prilikom rekonstrukcije stepeništa u Kaptolu, Pruščakovoj i Velikom parku, što je ocijenjeno od građana i struke kao veoma uspješno realizovani projekti.

U ovom slučaju su dvije mlade arhitektice imale pred sobom dosta zahtjevnu lokaciju za projektovanje, jer je ulica Borak dosta uvučena u odnosu na glavnu ulicu Terezija, gdje počinje ovo stepenište. Na ovoj lokaciji se izvode radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, nakon čega je planirana sanacija klizišta i rekonstrukcija stepeništa.

- Također smo kroz ovaj projekt, u nastavku našeg angažmana na aktiviranju javnih prostora, morale napraviti koncept stepeništa koje će oživiti ovaj prostor. S obzirom na činjenicu da se stepenište i ulica Borak nalaze u neposrednoj blizini mosta Vrbanja, odnosno današnjeg mosta Suade i Olge, gdje se nalazila prva linija razgraničenja tokom  proteklog rata, željele smo na stepeništu prikazati kalendar opsade Sarajeva, odnosno da u prostornom oblikovanju simuliramo vremenski protok 44 mjeseca opsade ovog grada. Samo želimo označiti ovo mjesto kao neku vrstu memorijala tom teškom periodu koje je obilježilo historiju našeg grada - objasnila je Zagora.

Kako se navodi u saopćenju, novo stepenište će biti dugo 73 metra, sa 22 metra visine između početne i završne tačke stepeništa. Sa bočnih strana će biti uski trotoar širine od 40 do 60 cm koji će služiti kao prilaz te će ovdje sa dvije strane biti rukohvatne ograde, kao i rasvjetni stubovi posebno oblikovani na način da podsjećaju na klasične lučne rasvjetne stubove.

Gledano iz daljine, odnosno sa druge strane obale rijeke Miljacke, ovi stubovi evocirati će ideju tunela, što također predstavlja omaž teškoj opsadi grada.

Nakon izrade idejnog projekta mladi tim iz Arhitektonskog studija ''Firma''je počeo sa izradom glavnog izvedbenog projekta, što je preduslov za izdavanje potrebnih odobrenja i izbor najpovoljnijeg izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

"Gastro Fest“ u parku Hastahana na Marijin Dvoru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo