Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 16:39 |

Grubešić najavio početak digitalizacije u zdravstvenim ustanovama SBŽ-a

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 5. ožujka (FENA) - Ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić najavio je u ponedjeljak početak realizacije prve faze projekta informatizacije javnih zdravstvenih ustanova koja će obuhvaćati domove zdravlja, odnosno ambulante obiteljske medicine za što je Vlada SBŽ-a u proračunu predvidjela oko 660.000 maraka.

- Tu se radi o elektronskim zdravstvenim kartonima pacijenata, odnosno oko 230.000 osiguranika. To je faktički početak digitalizacije javnog zdravstvenog sektora, nakon koje ništa neće biti kao što je bilo - kazao je Grubešić u izjavi za Fenu nakon sjednice Vlade SBŽ-a, na kojoj je predstavio informaciju o planovima informatizacije zdravstvenog sektora u SBŽ-u.

Kao drugu fazu ovog projekta, Grubešić je naveo uvođenje umreženog radiološkog sustava, čime bi bilo omogućeno da snimke napravljene na dva CT-a i jednog digitalnog RTG uređaja, kojima će nakon okončanja procedure nabavke raspolagati SBŽ, budu transferirane između bolnica u Županiji, ali i u kliničke centre u Federaciji BiH.

Ustvrdio je kako je u narednim mjesecima planirana i informatizacija bolničkog sektora, prvenstveno bolnica u Novoj Biloj i Travniku.

- Ovo će biti od izuzetnog značaja jer smo danas jedina županija u Federaciji BiH koja još nije krenula s informatizacijom javnog zdravstvenog sektora, s obzirom na to da projekt, koji je proteklih godina vodilo Ministarstvo zdravstva Federacije BiH, nije do kraja implementiran u SBŽ-u - kazao je Grubešić.

Naglasio je kako će projekt informatizacije omogućiti i sudjelovanje u vrijednim projektima koje provodi Svjetska banka, s ciljem jačanja javnog zdravstvenog sektora.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Podrška Vlade TK informatizaciji zdravstvenog sistema

Grubešić: Neprihvatljiv zahtjev za uvećanje koeficijenata zdravstvenim radnicima

Vlada SBŽ-a: Nema razloga za generalni štrajk zdravstvenih djelatnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo