Ekonomija     | 06.03.2018. 09:10 |

Sindikat - Zbog opstrukcija 'Šuma RS' prestala s radom teslićka 'Destilacija'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6.marta (FENA) - Iz Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira u Republici Srpskoj najavili su da će 400 radnika hemijske industrije „Destilacija“ iz Teslića doći na proteste pred zgradom Vlade i sjedištem „Šuma RS“, koje smatraju odgovornim za prestanak rada tog teslićkog preduzeća.

-Austrougarski car Franjo Josip prije 120 godina otvorio je preduzeće hemijske industrije 'Destilacija' u Tesliću, a jučer je Risto Marić, direktor Javnog preduzeća'Šume RS' a.d. Sokolac zatvorio ovo preduzeće i ono je prestalo s radom - navodi se u saopćenju iz ovog sindikata.

Marića optužuju za opstrukciju u snabdijevanju drvnim sirovima, zbog čega je jedina fabrika ovakve vrste u jugoistočnoj Evropi ugasila svoja proizvodna postrojenja.

-Ovakvim ponašanjem je Risto Marić izazvao veliko ogorčenje radnika, koje je tim veće kada se zna da se drvna masa iz RS-a nesmetano izvozi u Srbiju preko privatnog preduzeća '23. mart' sa sjedištem u Rudom, koje direktor Marić redovno, u izobilju, snabdjeva potrebnom najkvalitetnijom sirovinom - navodi se u saopćenju ovog sindikata.

Najavljuju da će se radnicima „Destilacije“ na protestima u Banjoj Luci pridružiti i ostali zaposleni u drvoprerađivačkom sektoru RS-a, koji također nemaju uredno snabdjevanje sirovinom i koji su, kako se navodi, ogorčeni što već godinama preduzeće „23. mart“ iz Rudog ima privilegiran status u odnosu na drvoprerađivače iz RS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu